Eerste Buitenbaarmoederlijke Zwangerschap Voorspelt Risico op Meer

Een nieuw Deens onderzoek toont aan dat als de eerste zwangerschap van een vrouw buitenbaarmoederlijk blijkt, ze een verhoogd risico heeft op meerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschappen later in haar leven. Ook krijgt ze minder kinderen.

De wetenschappers bekeken de gegevens van 2.917 vrouwen die tussen 1977 en 1982 een buitenbaarmoedelijke zwangerschap hadden gehad. Daarna werden de vrouwen tot en met 2009 gevolgd. De cijfers werden vergeleken met de gegevens van vrouwen die een miskraam hadden gehad en vrouwen die abortus hadden laten plegen. Ook de gegevens van vrouwen die zonder complicaties waren bevallen werden meegenomen. De controlegroep bestond uit vrouwen die aan het begin van de studie nog niet zwanger waren geweest.

De onderzoeksresultaten laten zien dat het risico op herhaling van de aandoening bij vrouwen die een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben gehad 17,7 procent bedraagt. Bij de andere vrouwen lag dit risico op ongeveer 1 procent. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zorgde ook voor minder kinderen. Gedurende de 32 jaar van het onderzoek waren er onder deze vrouwen 69 bevallingen per 100 vrouwen. In de andere groepen werden 1,8 keer meer kinderen geboren.  
Referentie
1. L. Kårhus, et al. 2012.  "Long-term reproductive outcomes in women whose first pregnancy is ectopic: A national controlled follow-up study". Human Reproduction 2012; DOI: 10.1093/humrep/des375.

Reacties