Foetus Kan Mentale Staat van Moeder Aanvoelen

Naarmate een foetus groeit, krijgt hij berichten van zijn moeder. Het gaat hierbij niet alleen om het horen van haar hartslag of stem. De foetus krijgt ook chemische signalen door via de placenta. Een nieuwe Amerikaanse studie laat zien dat tot deze signalen ook de mentale toestand van moeder behoort. Als de moeder depressief is, dan kan dit baby’s ontwikkeling na de geboorte beïnvloeden.

De wetenschappers bestudeerden welke invloed de mentale toestand van de moeder had op de ontwikkeling van haar baby. Voor de studie werden zwangere vrouwen onderzocht op depressie voor en na de geboorte. Na de bevalling volgden de onderzoekers de ontwikkeling van hun baby’s.

De resultaten waren verrassend. Baby’s bleken vooral belang te hechten aan een constante omgeving. De ontwikkeling verliep het beste als baby’s moeders hadden die zowel tijdens als na de bevalling gezond waren of moeders die depressief waren tijdens de zwangerschap en dit ook bleven na de geboorte. Baby’s ontwikkeling bleek vertraging op te lopen als er sprake was van een verandering van hun omgeving; een depressieve moeder voor de geboorte, maar na de bevalling gezond en een gezonde zwangere vrouw met depressieve klachten na geboorte.

‘We moeten toegeven dat deze bevindingen ons hebben verrast,’ geeft onderzoeker Curt Sandman aan. ‘Als we de resultaten cynisch interpreteren, zouden we een zwangere, depressieve moeder beter niet kunnen behandelen voor het welzijn van haar baby. Maar een betere aanpak zou zijn om vrouwen al te behandelen met prenatale depressie,’ vervolgt Sandman.

‘We geloven dat een menselijke foetus een actieve participant is in zijn eigen ontwikkeling. En dat hij al bezig is met het verzamelen van informatie over het leven na de geboorte. De foetus bereidt zichzelf voor op het leven op basis van berichten die hij van zijn moeder ontvangt,’ concludeert Sandman.Referentie
1. C.A. Sandman, E.P. Davis and L.M. Glynn. 2012. Prescient human fetuses thrive. Psychol Sci. 2012 Jan 1;23(1):93-100.

Reacties