Grootouders Beter voor Ontwikkeling Kind - Ervaring

Afgelopen vrijdag hebben we het gehad over een onderzoek waarin grootouders en hun kleinkinderen centraal stonden: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/10/grootouders-beter-voor-ontwikkeling.html. Uit de studie bleek dat jonge kinderen waarvan de grootouders regelmatig oppassen, zich beter ontwikkelen dan degene die in een kinderdagverblijf zitten.

We hebben een eigen zaak aan huis, waardoor we gemakkelijk bij onze kinderen in de buurt kunnen blijven. Vanaf dat onze kinderen de peuterleeftijd bereiken, wordt het werken aan huis echter een heel stuk moeilijker. Dan is hulp van buitenaf soms een noodzakelijkheid om de opstapelende opdrachten weg te kunnen werken. We hebben bij onze dochter geprobeerd om haar enkele uurtjes per week naar een kinderopvang te brengen. Maar na drie maanden zijn we hier weer vanaf gestapt. Ze vond het al snel niet meer leuk. En als ze thuis kwam moest ze een heleboel overprikkeling kwijt, waardoor ze haar weg even helemaal kwijtraakte.

Ze was het ook niet gewend. De formele niet-vertrouwde omgeving, alle regels en de vele kindjes. Gelukkig was ze al snel weer helemaal haar oude zelf toen ze niet meer hoefde te gaan. In die tijd kregen we veel negatieve opmerkingen over onze beslissing: ‘Nou, op deze manier leert ze nooit wat.’  of ‘Hoe moet ze nu ooit aan de basisschool wennen?’. We bleven echter ons gevoel volgen. Ondertussen begon oma af en toe op te passen, zodat we toch wat meer ruimte hadden om ons werk te doen. Bij oma voelde onze dochter zich vertrouwd, er was tijd genoeg voor haar en ze kreeg veel één-op-één aandacht. Van overprikkeling was geen sprake meer.

Het verbaasde me niet dat uit het onderzoek kwam dat formele kinderopvang maar een kort effect van meer ‘school voorbereiding’ liet zien. Onze dochter gaat vanaf haar vierde jaar iedere dag met veel plezier naar school. Geen enkele traan heeft ze gelaten. Ze was er toen helemaal klaar voor. En eerder nog niet. Ze heeft er geen schade van opgelopen dat ze niet al eerder met 25 kindjes in één ruimte was. Sterker nog: ze bleek al snel voor te lopen met haar ontwikkeling.
  
Onze zoon gaat begin volgend jaar voor het eerst naar de basisschool. Ook gaat hij naar oma en heeft het daar reuze naar zijn zin. Hij is helemaal niet naar een kinderdagverblijf geweest. Maar met de ervaring van onze dochter, weten we inmiddels dat we ons hier geen zorgen om hoeven te maken. En helemaal na het lezen van het onderzoek weet ik het zeker: we geven hem al een goede voorbereiding op school, gewoon door hem in een vertrouwde omgeving te laten opgroeien!

Reacties