Heb Je het Moeder Gen?

Wat heb je nodig om een goede moeder te zijn? Vanzelfsprekend horen hier liefde, toewijding en verzorging bij. Maar mogelijk ook het ‘mama gen’. Wetenschappers van de Rockefeller Universiteit hebben met een baanbrekend onderzoek één gen ontdekt dat aan ‘goed’ moederschap wordt gelinkt.

Het betekent dat er één gen in een specifieke groep van hersencellen biologisch gedrag kan controleren. Zoals bescherming, voeden en het grootbrengen van kinderen. ‘Manipulatie van een specifiek gen in een bepaald hersengebied kan cruciaal biologisch gedrag drastisch veranderen,’ legt hoofdonderzoeker Ana Ribeiro uit.  
 
De hersencellen worden gestimuleerd door oestrogeen en bevatten de ‘ER alpha receptor’. Deze receptor ontvangt chemische signalen verantwoordelijk voor moederlijke zorg en sexueel gedrag. Toen de wetenschappers de ER alpha niveaus verminderden in muizen, bleek dat ze minder tijd besteden aan het verzorgen, voeden en het bij elkaar houden van hun baby’s. Ze bleven echter wel dezelfde agressie houden als ze hun nest moesten verdedigen.

‘Ons onderzoek toont aan dat het type van receptor - of de afwezigheid ervan - de vaardigheid om een ‘goede’ moeder te zijn kan veranderen,’ zegt Ribeiro. De resultaten kunnen helpen om de genetische code van goed moederschap bij mensen ook bloot te leggen. ‘Muizen en vrouwen laten verschillende versies van deze receptoren zien. En het wordt verondersteld dat deze verschillende versies samenhangen met verschillende moederlijke kwaliteiten,’ concludeert Ribeiro.
Referentie
1. A.C. Ribeiro, S. Musatov, A. Shteyler, S. Simanduyev, I. Arrieta-Cruz, S. Ogawa and D.W. Pfaff. 2012. siRNA silencing of estrogen receptor-α expression specifically in medial preoptic area neurons abolishes maternal care in female mice. DOI: 10.1073/pnas.1214094109.

Reacties