Hoge Bloeddruk tijdens Zwangerschap Beïnvloedt Mogelijk IQ Kind

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap heeft mogelijk effect op baby’s cognitieve vaardigheden. Volgens nieuw Fins onderzoek is de invloed zelfs nog merkbaar op oudere leeftijd.

‘Hoge bloeddruk en gerelateerde aandoeningen - zoals zwangerschapsvergiftiging - komt voor bij ongeveer 10 procent van de zwangerschappen. Dit heeft effect op baby’s omgeving in de baarmoeder,’ geeft hoofdonderzoeker Katri Räikönen aan. ‘Onze studie suggereert dat zelfs het denkvermogen op oudere leeftijd in de prenatale periode ontstaat. Dan vindt het overgrote deel van de hersenontwikkeling plaats.’

De wetenschappers bekeken de medische gegevens van zwangere vrouwen om hun bloeddruk te achterhalen. In totaal ging het om 398 zonen geboren tussen 1934 en 1944. Het denkvermogen van de mannen werd getest op 20-jarige leeftijd. Daarna werd de test weer uitgevoerd op een gemiddelde leeftijd van 69 jaar. De test bestond uit taalvaardigheden, rekenvaardigheden en ruimtelijke verhoudingen.

De resultaten lieten zien dat mannen - met een moeder met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap - 4.36 punten lager scoorden op 69-jarige leeftijd in vergelijking met mannen met moeders zonder bloeddruk klachten. De mannen met moeders met bloeddruk problemen tijdens de zwangerschap scoorden ook lager toen ze 20 waren. Daarnaast vertoonden ze een grotere afname van hun scores over de decennia. De meest duidelijke verschillen kwamen naar voren bij wiskundige vragen.

De wetenschappers concluderen dat hoge bloeddruk problemen tijdens de zwangerschap mogelijk lagere cognitieve vaardigheden voorspellen en een snellere afname van het denkvermogen naarmate ze ouder worden.Referentie
1. Katri Räikönen et al. 2012. Mom's high blood pressure in pregnancy could affect child's IQ into old age. American Academy of Neurology (AAN), October 9, 2012.

Reacties