Kan een Baby Eigen Huilgeluiden Herkennen?

Italiaanse wetenschappers wilden graag weten of pasgeboren baby’s het verschil konden horen tussen hun eigen huilgeluiden en dit van andere pasgeborenen. Volgens de resultaten herkennen baby’s inderdaad hun eigen gehuil. Ze reageren veel intenser als ze het gehuil van een andere pasgeboren baby horen.

De studie bestond uit twee experimenten. Tijdens het eerste experiment kregen 20 pasgeboren baby’s in een wakkere staat het geluid van hun eigen gehuil of dit van een andere baby te horen. Hierbij werden de gezichtsuitdrukkingen en het zuiggedrag van de baby’s (zonder eten) geanalyseerd. Bij het horen van het gehuil van een andere baby lieten ze meer gezichtsuitdrukkingen van stress zien en bleven ze dit langer vertonen. Daarnaast gingen de baby’s significant meer zuigen.

Voor het tweede experiment werden 20 pasgeborenen - terwijl ze aan het slapen waren - getest volgens dezelfde procedure als bij de eerste test. Opnieuw reageerden de baby’s anders bij het horen van het gehuil van een andere baby. In hun reactie zat dit keer wel een vertraging en de uitkomsten waren minder intens.

De onderzoekers concluderen dat de resultaten aantonen dat pasgeboren baby’s over de capaciteit beschikken om twee verschillende huilen te kunnen onderscheiden. Ze herkennen hun eigen huilgeluiden en laten daarnaast al empathie zien bij het horen van huilsignalen van een andere baby.


Referentie
1.
M. Dondi, F. Simion and G. Caltran. 1999. Can newborns discriminate between their own cry and the cry of another newborn infant? Dev Psychol. 1999 Mar;35(2):418-26.


Reacties