Latere Prestaties Temperamentvolle Baby’s Afhankelijk van Soort Opvoeding

Sommige baby’s hebben een sterker temperament dan anderen. Deze intense baby’s huilen vaker, hebben meer energie en kunnen minder snel wennen aan nieuwe situaties en mensen. Volgens een Amerikaanse studie zijn de latere prestaties van high-needed baby’s voor een groot deel afhankelijk van het soort opvoeding dat ze krijgen.

Voor het onderzoek werden de kinderen van 1.364 moeders vanaf de geboorte tot en met de eerste klas van de basisschool (groep 3) gevolgd. Op de leeftijd van zes maanden oud, kregen de moeders een vragenlijst over het temperament van hun baby’s. Kinderen die niet gemakkelijk konden wennen aan nieuwe situaties of mensen, erg actief waren, intense emoties vertoonden, veel huilden en zich verder niet gemakkelijk konden aanpassen, werden geclassificeerd als baby’s met een moeilijk temperament.

Van baby tot basisschoolleeftijd werden de kinderen en hun moeders zes keer geobserveerd. De wetenschappers keken naar de manier waarop de moeders met hun kinderen omgingen. Toen de kinderen in groep 3 kwamen, moesten de leraren een vragenlijst over hun aanpassingsniveau invullen. Ook de cognitieve mogelijkheden, sociale vaardigheden en zelfstandigheid van het kind moest de leraar aangeven in de enquête.

De resultaten toonden aan dat de basisschoolkinderen die een intens temperament vertoonden als baby en een goede opvoeding hadden gekregen, dezelfde of betere cijfers scoorden als kinderen met een gemakkelijker temperament en prima ouderschap. Ook bleken ze dezelfde of betere sociale vaardigheden en relaties te hebben. ‘De sleutel tot de aanpassing op de basisschool voor zowel temperamentvolle als gemakkelijke baby’s bleek goed ouderschap,’ zegt hoofdonderzoeker Anne Stright.

De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen het denkbeeld dat baby’s kunnen variëren in het niveau waarop hun centrale zenuwstelsel gevoelig is voor prikkels vanuit hun omgeving. Baby’s met een gevoelig centraal zenuwstelsel vertonen vaak een intenser temperament. Ze zijn mogelijk eerder geïrriteerd en huilen vaker. Bij deze baby’s zorgt goed ouderschap later waarschijnlijk voor een groter positief effect.  Maar ze worden ook eerder beschadigd door een slechte opvoeding. En om deze reden is de kwaliteit van het ouderschap voor high-needed baby’s betekenisvoller dan voor andere kinderen.

‘De resultaten steken ouders van moeilijke baby’s een hart onder de riem. Ze kunnen hun ouders misschien uitputten en frusteren, maar met een opvoeding van hoge kwaliteit kunnen deze baby’s de meest academisch onderlegde en sociaal sterke leerlingen van de basisschool worden in vergelijking met baby’s die gemakkelijker zijn groot te brengen,’ concludeert Stright.Referentie
A.D. Stright, K.C. Gallagher and K. Kelley.
2008. Infant Temperament Moderates Relations Between Maternal Parenting in Early Childhood and Children's Adjustment in First Grade. Child Development, Vol. 79, Issue 1.

Reacties

 1. Wat is een goede opvoeding of opvoeding van hoge kwaliteit, vraag ik me dan af als moeder van een zeer temperamentvolle baby (die inmiddels bijna 3 is en nog steeds zeer wilskrachtig).

  gr Dieuwke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Dieuwke, er werd vooral gekeken naar positieve ouderschapskwaliteiten zoals sensitief met het kind omgaan. Voor meer informatie over sensitief ouderschap zie een eerder log: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/03/zie-jij-je-baby-als-volwaardig-individu.html

   Verder keken de wetenschappers of de kinderen veilig waren gehecht, zie dit log voor meer informatie over veilige gehechtheid: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/02/leer-je-baby-kennen.html

   Hopelijk kun je wat meer met de extra informatie :)
   En ter ondersteuning: ik weet uit ervaring hoe het is om een temperamentvol kind groot te brengen!

   Verwijderen
 2. Dat vraag ik me ook af. Hier een peuter van 2 met een sterk temperament die moeite heeft met verandering. En zijn broertje van 9 weken lijkt dezelfde kant op te gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Nelleke, hopelijk heb je ook wat aan de extra informatie die ik hierboven heb neergezet in een reactie op Dieuwke's bericht!

   Onze dochter met een (zeer) sterk temperament is inmiddels 9 jaar en ik kan de resultaten van het onderzoek dus met eigen ervaring onderstrepen. Want zo is het hier echt gegaan!

   Verwijderen

Een reactie posten