‘Meerokende’ Baby Vertoont Minder Neurologische Ontwikkeling

Als een moeder tijdens de zwangerschap in haar omgeving wordt blootgesteld aan meeroken, blijkt dit een negatief effect te hebben op de neurologische ontwikkeling van haar pasgeboren baby. Een nieuwe studie laat zien dat pasgeborenen die zijn blootgesteld aan sigarettenrook tijdens de zwangerschap - van zowel actief als passief rokende moeders - minder goed reageren dan baby’s zonder (mee)rokende moeders.

Roken tijdens de zwangerschap kan verschillende problemen bij baby’s veroorzaken; zoals leerproblemen, aandachtsstoornissen en zelfs overgewicht. Spaanse wetenschappers wilden het effect van passief roken tijdens de zwangerschap op baby’s ontwikkeling achterhalen. Ze analyseerden het gedrag van 282 gezonde baby’s binnen 48 tot 72 uur na geboorte.

Van de moeders rookten 22% gedurende de zwangerschap en ongeveer 6% werd blootgesteld aan alleen passief roken. Van de rokende moeders nam 12,4% 1 tot 5 sigaretten per dag; 6,7% rookten 6 tot 10 per dag en 2,8% nam dagelijks tussen de 10 en 15 sigaretten.

‘Pasgeboren baby’s die in de baarmoeder werden blootgesteld aan sigarettenrook, zowel met rokende als alleen meerokende moeders, toonden tekenen van een mindere neurologische ontwikkeling,’ geeft hoofdonderzoeker Josefa Canals aan. De resultaten laten zien dat baby’s geboren uit actief en passief rokende moeders laag scoren in hun vermogen om prikkels tegen te houden die het centrale zenuwsysteem zouden kunnen veranderen. Verder bleken kinderen van meerokende moeders een slechtere motorische ontwikkeling te hebben en baby’s van rokende moeders minder in staat te zijn om hun gedrag te reguleren. Ook vertoonden ze minder reactie op fysiologisch, zintuiglijk en motorisch gebied.

‘Gezondheidsdeskundigen zouden aanstaande moeders en hun families moeten stimuleren om te stoppen of te minderen met roken,’ zegt Josefa Canals. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om moeders te informeren over het effect van meeroken om directe schade aan de ontwikkeling van de foetus en baby te voorkomen.
Referentie
1. C. Hernández-Martínez, V.A. Val, J.E. Subías, J.Canals Sans. A longitudinal study on the effects of maternal smoking and secondhand
smoke exposure during pregnancy on neonatal neurobehavior. Early Human Development, 2012; 88 (6): 403 DOI: 10.1016/j.earlhumdev.2011.10.004.

Reacties