Moeder Beïnvloedt Rol Vader bij Verzorging Baby

Moeders spelen een belangrijke rol bij het bepalen hoeveel vaders betrokken raken bij de verzorging van hun baby’s. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek. ‘Moeders zitten in de chauffeursstoel. Ze kunnen vaders aanmoedigen en de deur openen naar hun betrokkenheid bij het opvoeden van de kinderen of zeer kritisch zijn en hiermee de deur sluiten,’ zegt onderzoeker Sarah Schoppe-Sullivan. ‘Dit is het eerste echte bewijs dat moeders met hun gedrag de rol spelen van portier. Ze kunnen vaders stimuleren om meer tijd met hun kind door te brengen of juist de hoeveelheid tijd die vaders besteden aan de verzorging van hun baby in te korten,’ vervolgt Schoppe-Sullivan.

De wetenschappers bestudeerden 97 koppels. Ze verwachten een kind toen de studie begon. Voor de geboorte moesten de koppels een vragenlijst invullen over hun ideeën over de rol van vaders als verzorgers van hun kinderen. Toen de baby’s 3,5 maand oud waren, kregen de ouders een huisbezoek van de onderzoekers. De koppels moesten opnieuw een vragenlijst invullen. Dit keer ging het over de mening van beide ouders over het gedrag van moeder. Ze werden gevraagd hoe vaak en op welke manier de moeder reageerde op vaders ouderschap. Bijvoorbeeld of ze aan hem vertelde dat hij hun kind blij maakte of dat ze kritische reacties gaf, zoals het rollen met haar ogen.

Ook kregen de koppels nog een enquête waarin werd bekeken hoeveel de vaders waren betrokken bij de verzorging van hun baby’s. Tot slot werd er een video gemaakt terwijl de ouders samen bezig waren met hun kind. De koppels kregen de opdracht om tijdens de opname hun baby andere kleren aan te doen.

Vaders bleken meer betrokken in de dagelijkse verzorging van hun baby’s als ze actieve aanmoediging kregen van hun partners. Daarnaast bleken vaders gedachten over hoe betrokken hij zelf wilde zijn, weinig uit te maken als de moeders zeer kritisch waren op hun ouderschap. Met andere woorden; vaders gingen niet verder met hun plannen om betrokken te zijn bij de opvoeding, als ze werden geconfronteerd met een moeder die veroordelend reageerde.

De meeste studies hebben zich gericht op hoe negatieve reacties van moeders, vaders kunnen tegenhouden bij de verzorging van hun kinderen. Maar dit onderzoek laat zien dat aanmoediging van de moeder juist belangrijk is in het vormen van de rol van de vader. ‘Aanmoediging is zeer belangrijk en maakt echt een verschil in hoeveel vaders  meewerken met de verzorging van hun baby,’ concludeert Schoppe-Sullivan.


Referentie
1. S.J. Schoppe – Sullivan, E. Cannon, G. Brown, S. Mangelsdorf and M. Szewczyk Sokolowski. 2008. Mom's Behavior Key To Dad's Involvement In Child Care. June 2008, Journal of Family Psychology.Reacties