Moeder Gen – Ervaring

Afgelopen maandag hebben we het gehad over de ontdekking van het ‘mama gen’: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/10/heb-je-het-moeder-gen.html. Uit baanbrekend onderzoek blijkt dat er één gen in een specifieke groep van hersencellen biologisch gedrag kan controleren. Het moeder gen zou verantwoordelijk zijn voor bescherming, voeden en het grootbrengen van kinderen.

Wat betekent dit gen in de praktijk? Zijn onze moederschap kwaliteiten - deels–al voor ons bepaald? Bestaan er vrouwen die letterlijk geboren zijn om mama te worden? En zijn er dan ook vrouwen waarbij dit gen wellicht ontbreekt? Hebben zij dan echt minder aanleg voor het zijn van mama?

Beschik ik over het moeder gen? Ik laat de vraag door mijn hoofd heen gaan. Ik heb altijd geweten - van jongs af aan - dat ik later kinderen wilde krijgen. Of dit samenhangt met het gen weet ik niet, maar het zou kunnen. Op mijn 23e werd ik voor het eerst moeder. Voor andere vrouwen wellicht te jong, maar voor mij was de tijd al meer dan rijp. Vanaf het moment dat onze dochter werd geboren voelde ik me meteen moeder. Ik wilde haar beschermen, voeden en leren kennen. Zo’n diepe en duidelijke gevoelens had ik nog nooit ervaren.

Wellicht beschik ik over het moeder gen. Enerzijds een mooie gedachte, anderzijds roept het verschillende storende vragen bij me op. Kan het echt zo zijn dat sommige moeders wel het gen hebben en andere niet? En is dit dan ooit ergens ‘misgegaan’ tijdens onze evolutie? Of was het wellicht juist de bedoeling? Ik geloof er liever in dat iedere vrouw een goede moeder kan zijn. Met de juiste informatie, liefde, geduld en begrip voor onze kinderen moeten we toch al een heel eind komen. Met of zonder gen.

Reacties

 1. Ik luisterde vandaag op de Zweedse radio een programma over vergif door de eeuwen heen en ook in de literatuur. De man die te gast was in dat programma heeft er een boek over geschreven, chemicus is hij. Hij vertelde het ijselijke verhaal over moeders die een verzekering op hun kinderen afsloten en ze dan met strychinne vergiftigden (laat bijna geen sporen na) om het verzekeringsgeld op te strijken. <Ik denk dat we wel met zekerheid kunen concluderen dat zij NIET het moedergen hadden.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar bij deze moeders (afschuwelijk verhaal trouwens!) zal ook de basis ontbreken van liefde, geduld en begrip voor hun kinderen en waarschijnlijk ook voor andere mensen. Echter geloof ik ook dat dit soort 'acties' waarschijnlijk nooit kunnen plaatsvinden bij een moeder die over het gen beschikt. Interessante materie he :)

   Verwijderen
 2. H´, en ik merk ineens dat het veel makkelijker is om te reageren! Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed he! Ik heb het - naar aanleiding van je opmerking op mijn log van zaterdag - meteen aangepast :) Ik was me er niet eens van bewust dat reageren zo moeilijk was, dus bedankt voor die opmerking.

   Verwijderen

Een reactie posten