Moeders Aanraking Kan Effect Prenatale Stress bij Baby Verminderen

Wetenschappers zijn al jaren aan het bestuderen of stress gedurende de zwangerschap later kan leiden tot emotionele en gedragsproblemen bij het kind. Engelse onderzoekers wilden weten of ouders deze mogelijke problemen nog kunnen voorkomen na geboorte. Moeders met veel lichamelijk contact met hun baby’s in de eerste weken na geboorte, bleken het effect van stress tijdens de zwangerschap om te kunnen keren.

Voor de studie volgden Helen Sharp en haar collega’s vrouwen die voor de eerste keer moeder werden. Hun baby’s ondergingen het gehele eerste levensjaar diverse onderzoeken. De ‘Wirral kind gezondheid en ontwikkeling’ studie toont aan dat er een link is tussen de symptomen van depressie tijdens de zwangerschap en de daaropvolgende emoties van angst en boosheid bij de baby. Door moeders aanraking bleken deze emoties te verminderen, al naar gelang de baby’s meer door hun moeders werden aangeraakt. Ze werden in de eerste weken zachtjes aangeraakt op hun hoofd, rug, benen en armen. Met zeven maanden oud bleek de hartslag van de baby’s anders te reageren op stress naarmate ze meer waren aangeraakt in de kraamtijd.

De resultaten suggereren dat moeders aanraking mogelijk de gevolgen van stress tijdens de zwangerschap kan veranderen. ‘We zijn momenteel bezig om de ontwikkeling van de ‘Wirral’ baby’s verder te volgen. We willen kijken of het lichamelijke contact van de eerste weken, een blijvend effect heeft op de ontwikkeling van de kinderen,’ zegt Sharp. ‘Het uiteindelijke doel is om te ontdekken of we moeders met stress gedurende hun zwangerschap moeten aanmoedigen om gedurende de eerste weken met hun baby’s veel lichamelijk contact te hebben,’ concludeert Sharp.Referentie
1. H. Sharp, A. Pickles, M. Meaney, K. Marshall, F. Tibu, J. Hill. 2012. Frequency of Infant Stroking Reported by Mothers Moderates the Effect of Prenatal Depression on Infant Behavioural and Physiological Outcomes. PLoS ONE, 2012; 7 (10): e45446 DOI: 10.1371/journal.pone.0045446.

Reacties