Staat Feminisme Lijnrecht Tegenover Natuurlijk Ouderschap?

Wat voor een moeders zijn feministen? Vaak worden feministen in de media neergezet als anti-familie en anti-moederschap. Het stereotype feministe toont geen interesse in verzorgende taken. Natuurlijk ouderschap staat hier lijnrecht tegenover. Deze ‘manier’ van ouderschap heeft vaak het imago van moeders die alleen nog maar voor hun kinderen leven. Een nieuwe Amerikaanse studie van Miriam Liss en Mindy Erchull laat een ander beeld zien. Juist feministische moeders blijken het belang van sensitief ouderschap in te zien.

Aan het onderzoek deden 431 vrouwen mee; 147 feministen met kinderen, 75 feministen zonder kinderen, 143 niet-feministische moeders en 66 niet-feministische vrouwen zonder kinderen. Alle vrouwen moesten een vragenlijst invullen over feminisme en moederschap. In de enquête kwamen hun eigen overtuigingen van drie verschillende onderdelen van natuurlijk ouderschap ter sprake; borstvoeding voor een lange(re) periode, samen slapen en het (veel) dragen van kinderen. Ook werd er gevraagd naar hun mening over het opstellen van strakke schema’s voor kinderen. Tot slot moesten de deelnemers aangeven hoe ze dachten dat een typische feministe de vragen zou invullen.

De resultaten lieten zien dat feministen eerder natuurlijk ouderschap ondersteunen dan niet-feministen. De laatste waren weer eerder geneigd om er strakke schema’s op na te houden voor kinderen. Deze gegevens suggereren dat natuurlijk ouderschap een manier van opvoeden is die feministische vrouwen aanspreekt. Niet-feministen en vooral de moeders bleken er wel mispercepties op na te houden over de typische feministe. Ze dachten dat de feministen zich niet zouden kunnen vinden in de pijlers van natuurlijk ouderschap.

‘Onze resultaten suggereren dat de hardnekkige beelden van feministen – zoals dat ze geen belang hechten aan familie – niet kloppen. Onze resultaten benadrukken zelfs dat feministische vrouwen geïnteresseerd zijn in het laten opgroeien van hun kinderen met natuurlijk ouderschap,’ concluderen Liss en Erchull.
 


Referentie
1. M. Liss and M.J. Erchull.
2012. Feminism and Attachment Parenting: Attitudes, Stereotypes, and Misperceptions. Sex Roles, 2012; DOI: 10.1007/s11199-012-0173-z.

Reacties

  1. Heel interessant al je logjes. >Ik volg ze met spanning. Ik reageer niet zo vaak, maar ik lees alles!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten