Zonen Beschermen Mogelijk Hersens van Moeder

Begin juli hebben we het gehad over een baanbrekend onderzoek waaruit bleek dat foetale cellen nog tientallen jaren na een zwangerschap bij de moeder blijven: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/07/blijft-je-babys-dna-voor-altijd-bij-je.html. Biologisch gezien ben je dan iemand met een of meerdere DNA’s, die van jezelf en van jouw kind of kinderen. Dit verschijnsel heet microchimerisme.

Wetenschappers zijn er nog niet uit wat de negatieve of positieve effecten van het ‘vreemde’ DNA op de gezondheid zijn. Het is wellicht mogelijk dat sommige auto-immuunziekten worden veroorzaakt door achterblijvend DNA van de foetus. Hoofdonderzoeker William Chan en zijn collega’s wilden weten of microchimerisme mogelijk iets kon verklaren van Alzheimer; een aandoening aan de hersens waarbij er een snelle vorm van dementie plaatsvindt.

De wetenschappers voerden autopsies uit op 59 vrouwen. Ongeveer de helft had geen tekenen van neurologische ziekten voordat ze overleden. De andere helft was wel getroffen door Alzheimer. Ze wilden weten welke vrouwen zwangerschappen hadden ervaren, maar konden deze gegevens niet achterhalen. Daarop veranderden ze hun tactiek. Ze keken naar de hersens van de vrouwen voor tekenen van Y-chromosoom DNA. Vrouwen hebben normaal gesproken geen Y-chromosoom, dus als de hersens wel DNA van dit chromosoom bleken te hebben, dan konden de onderzoekers hiermee met behoorlijke zekerheid aangeven dat de vrouw zwanger was geweest van een zoon.

Ongeveer 63 procent van de vrouwen bleek resten van Y-chromosoom DNA in hun hersens te hebben. Vrouwen met het mannelijke DNA in hun hersens bleken minder kans te hebben op het ontwikkelen van Alzheimer. De resultaten suggereren dat het DNA achtergebleven van hun zonen, mogelijk de hersens van deze vrouwen beschermden.

De wetenschappers kwamen er ook achter dat het ‘vreemde’ DNA heel lang bij je kan blijven. De oudste vrouw van de studie - waarbij het Y-chromosoom werd ontdekt - was gestorven met 94 jaar. Het is nog niet duidelijk waarom het mannelijke DNA mogelijk zorgt voor een lager risico op Alzheimer. De onderzoekers vermoeden wel dat foetale cellen mogelijk moeders hersens beschermen op diverse manieren. Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat vrouwen die zwanger zijn geweest, minder kans hebben op hersenkanker. Meer onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen.Referentie
1. W.F.N. Chan, C. Gurnot, T.J. Montine, J.A. Sonnen, K.A. Guthrie, et al. 2012. Male Microchimerism in the Human Female Brain. PLoS ONE 7(9): e45592. DOI: 10.1371/journal.pone.0045592.

Reacties