Alleen Slapen Zorgt voor Stress bij Pasgeborenen

Zuid-Afrikaanse onderzoekers wilden de fysiologische stressreactie van pasgeboren baby’s op alleen-slapen bestuderen. Bij stress kan de balans in het autonome zenuwstelsel verstoord raken en dit zorgt mogelijk voor een verhoogd risico op angsten en verminderde immuunfuncties bij de pasgeborenen.

Bij 16 gezonde pasgeborenen van twee dagen oud werd de hartritmevariabiliteit (HRV) - de variatie in tijd tussen twee hartslagen (hartslaginterval) – gemeten. Hartritmevariabiliteit wordt door de mate van alertheid beïnvloed. De HRV werd op twee verschillende slaapmomenten getest; terwijl de baby’s huid-op-huid met hun moeders  sliepen en terwijl ze apart in een wieg sliepen. Daarnaast werd het gedrag van de baby’s tijdens het slapen geobserveerd.  

De resultaten lieten zien dat de alertheid van de pasgeboren baby’s toenam met 176% als ze apart van hun moeder sliepen. Ook bleek de non-remslaap tijdens het alleen-slapen 86% korter in vergelijking met het slapen bij hun moeder. De wetenschappers concluderen dat het uit elkaar halen van moeder en haar pasgeborene kan worden geassocieerd met een dramatische verhoging van de hartritmevariabiliteit. Mogelijk vindt er een angstige, centrale en autonome alertheid bij baby’s plaats als ze niet bij hun moeder kunnen zijn.

De onderzoekers vermoeden dat pasgeborenen de evolutionaire verwachting hebben dat er huid-op-huid contact met hun moeder gaat plaatsvinden. Als dit niet gebeurt, dan veroorzaakt dit waarschijnlijk stress voor baby’s omdat ze niet goed met de scheiding van hun moeder kunnen omgaan.

Referentie
1. B.E. Morgan, A.R. Horn and N.J. Bergman. 2011. Should Neonates Sleep Alone? Biological Psychiatry; Volume 70, Issue 9 , Pages 817-825, 1 November 2011.


Reacties

 1. Dat woordje evolutionair kunnen ze van mij gewoon weghalen. Ze weten het niet, maar blijkbaar is dat verwachtingspatroon ingebakken. Meer hoef jeniet te zeggen vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar dat verwachtingspatroon hoort toch bij onze evolutie? Baby's zijn altijd dicht bij hun moeders geweest en verwachten dit nog steeds te ervaren. Ook nu het in de Westerse wereld vaak anders mee wordt omgegaan.

   Verwijderen
 2. Ik vind het ook erg logisch. Zo'n jonge baby voelt "aan z'n water" dat hij hulpeloos en kwetsbaar is. Het logische gevolg is dat hij angstig is wanneer hij alleen te slapen word gelegd.
  Hier slapen ze de eerste 3 maanden overdag in de draagdoek en snachts in de cosleeper. Daarna ook gewoon bij mij in de buurt, in de slaapkamer met de deuren open. Dat kan als alles gelijkvloers is. Of op een slaapplekje in de woonkamer.
  Uiteindelijk zijn ze er wel aan toe om alleen te slapen, en in mijn ervaring is dat overdag met een maand of 6-7-8 (mits er vlot gereageerd word)en snachts pas met 3,5, hoewel ook zij nog regelmatig midden in de nacht komt aanwaaien of smorgens vroeg lekker in het midden kruipt. En dat is nog gezellig ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook zeker logisch, maar door onze cultuur wordt het vaak niet meer als logisch beschouwd.

   Hier was onze dochter met 5,5 klaar om op haar eigen kamer te slapen en onze zoon is 3,5 en slaapt nog bij ons. Wel in zijn eigen peuterbed :)

   Verwijderen

Een reactie posten