Baby’s Stressniveau Stijgt bij Wakker Worden

Wetenschappers testen het stressniveau van volwassenen door ze bewust in een moeilijke situatie te plaatsen. Voor baby’s is dit - om ethische redenen - ondenkbaar. Daarom is het bij hen moeilijker uit te vinden hoe ver hun stresssysteem al is ontwikkeld. Na het opstaan stijgt bij volwassenen de concentratie van het stresshormoon cortisol in het speeksel behoorlijk. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit niet alleen geldt voor volwassenen, maar ook voor baby’s.

Het Duits-Zwitserse onderzoeksteam ontdekt hiermee de mogelijkheid om baby´s in een natuurlijke ´stresssituatie´ te observeren, zonder dat hier vervelende situaties voor nodig zijn. ‘Dit geeft ons een nieuwe, niet-invasieve en ongecompliceerde mogelijkheid om de activiteit van stress gedurende de babytijd te bestuderen,’ geeft onderzoeker Gunther Meinlschmidt aan.

Het cortisolniveau stijgt bij volwassenen na het wakker worden waarschijnlijk om het lichaam voor te bereiden op de benodigde energie voor de dag. Op welke leeftijd deze stressreactie zich begint te ontwikkelen was lange tijd onduidelijk. Voor de studie werden de gegevens van 64 pasgeborenen en baby’s van drie weken tot zes maanden oud geanalyseerd. Op twee dagen moesten de ouders bij hun kinderen door middel van een wattenstaafje speeksel afnemen. Meteen na wakker worden en nogmaals een half uur later. Door de speeksel monsters konden de wetenschappers het cortisolniveau bepalen.

Bij 63 procent van de baby’s steeg het stresshormoon na het wakker worden aanzienlijk. De tijd waarop het kind wakker werd en of het meteen daarna borstvoeding kreeg, leek niet uit te maken voor de resultaten. Wel bleek de duur van de zwangerschap voor een effect te zorgen. Hoe vroeger de kinderen waren geboren, hoe minder hun cortisolniveau steeg na wakker worden. ‘Het stresshormoonsysteem is mogelijk nog minder ontwikkeld bij baby’s die te vroeg zijn geboren. Dit kan mogelijk negatieve consequenties opleveren,’ zegt onderzoeker Marion Tegethoff. Cortisol kan het immuunsysteem verhinderen. Het gebrek aan stijging van het cortisolniveau kan leiden tot een overmatige immunologische reactie. Dit is te vergelijken met de reactie van het lichaam bij een allergie. Stress verhoogt het risico op mentale en lichamelijke ziektes. Nu is er een eenvoudige methode beschikbaar om de werking van het stresssysteem van baby’s te testen.  


Referentie
1. M. Tegethoff, N. Knierzinger, A.H. Meyer and G. Meinlschmidt. 2012. Cortisol awakening response in infants during the first six postnatal months and its relation to birth outcome. Psychoneuroendocrinology; DOI: 10.1016/j.psyneuen.2012.08.002.

Reacties