Bacteriën in Baby’s Leefomgeving – Ervaring

Eind oktober hebben we het gehad over bacteriën en het positieve effect hiervan op het immuunsysteem van baby’s: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/10/blootstelling-aan-bacterien-verlaagt.html. Afgelopen week kwam in een onderzoek over dieren ook het voordeel van bacteriën ter sprake: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/11/dier-in-huis-stimuleert-immuunsysteem.html. Beide studies lieten zien dat het waarschijnlijk een goede zaak is als baby’s aan een grote verscheidenheid van bacteriën worden blootgesteld. Ze lopen dan minder risico op het krijgen van een infectie of het ontwikkelen van een allergie later in hun leven.

Bij bacteriën voel ik zeker niet meteen positieve associaties. Misschien ben ik inmiddels ook al te vaak overdonderd met de tientallen reclameboodschappen over het grote gevaar dat bacteriën vormen voor de gezondheid van mijn gezin. Tenminste dat is wat de marketingmensen graag willen dat ik geloof.

Als mijn kinderen klein zijn, is mijn beschermingsgevoel zeer groot. Alles wat mogelijk kwaad kan, daar wil ik mijn baby’s zover mogelijk vandaan hebben. Ik kan me goed voorstellen dat mensen bacteriën ook zo benaderen. En hier bevindt zich nu juist de paradoxale situatie. Waarschijnlijk zorgt juist een blootstelling aan een grote diversiteit aan bacteriën ervoor dat jonge kinderen worden beschermd. Het percentage mensen dat lijdt aan allergieën is in de laatste decennia enorm gestegen. Wetenschappers verwachten dat de vermindering aan contact met bacteriën hier een rol in spelen. Tegenwoordig is waarschijnlijk alles te schoon en te gedesinfecteerd.

Mijn kinderen profiteren misschien wel van mijn discutabele ‘huisvrouw’ kwaliteiten. Hier is alles niet brandschoon. Ik loop niet dagelijks alles met een poetsdoek na en er worden geen desinfecterende middelen ingezet om de strijd tegen het huisvuil te winnen. Daarnaast hebben we ook nog huisdieren. Ik kan gerust concluderen dat we wonen in een huis met een mooie diversiteit aan bacteriën. En laat dit nu net zijn wat ons waarschijnlijk het fundament biedt voor een gezonde leefomgeving.

Reacties