Dier in Huis Stimuleert Immuunsysteem Baby

Een hond of kat in huis beschermt kinderen mogelijk tegen ademhalingsproblemen en infecties. Baby’s die gedurende hun eerste levensjaar met honden of katten samenleven, zijn minder vatbaar voor infecties. Dit is de uitkomst van een Finse studie.

De wetenschappers volgden 397 kinderen in hun eerste levensjaar. Vanaf dat de baby’s negen weken oud waren, moesten de ouders een dagboek bijhouden over de gezondheid van hun kinderen. Ook moesten ze aangeven hoeveel contact met katten en honden er was geweest.  Aan het einde van het eerste jaar kregen de ouders nog een vragenlijst om in te vullen.

Baby’s met een hond in huis bleken 44 procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van een oorinfectie en liepen 29 procent minder risico op het krijgen van antibiotica dan baby’s zonder huisdier. ‘Kinderen die in huis contact hadden met een hond waren gezonder en kregen minder infecties. Ook katten gaven een positief effect, maar niet zo sterk als we bij honden aantroffen, ’ geeft hoofdonderzoeker Eija Bergroth aan.  

Over het algemeen bleken baby’s die werden blootgesteld aan honden of katten gezonder dan kinderen die geen contact met dieren hadden. Een mogelijke verklaring is dat een dier vuil en bacteriën in huis brengt, een hond waarschijnlijk meer dan een kat. Hierdoor kan het immuunsysteem van de baby zich sneller ontwikkelen, waardoor het beter in staat is zich te verdedigen tegen de virussen en bacteriën die ademhalingsproblemen veroorzaken.

Referentie
1. E. Bergroth and J. Appleyard. 2012. Cats and dogs and the risk of atopy in childhood and adulthood. August 2012; Pediatrics.


Reacties