Flesgevoede Baby’s Meer Risico op Maagvernauwing

Een nieuwe studie toont aan dat flesgevoede baby’s een hoog risico lopen op het ontwikkelen van een serieuze intestinale aandoening. De aandoening pylorusstenose (of pylorushypertrofie) houdt in dat er sprake is van een vernauwing van de maaguitgang. Op de plaats waar normaal gesproken de voeding en de rest van de maaginhoud passeert, kan dit bij pylorusstenose door een verdikking van de kringspier niet meer goed doorkomen. Dit zorgt voor veelvuldig braken bij baby’s en kan leiden tot uitdroging. Een operatie kan noodzakelijk zijn om het probleem te verhelpen.

‘Kunstvoeding (flesvoeding) laat een behoorlijk sterk verhoogde risicofactor zien voor pylorusstenose en dit telt verder op bij het bewijs dat het geven van exclusieve borstvoeding in de eerste maanden na geboorte moet worden ondersteund,’ zegt hoofdonderzoeker Camilla Krogh. ‘Pylorusstenose is de meest voorkomende oorzaak van maagvernauwing in de eerste levensmaanden en de meest voorkomende aandoening waarvoor een operatie bij baby’s nodig is,’ voegt Krogh toe. Al is de behandeling van deze aandoening al meer dan 100 jaar bekend, de oorzaak is nog niet duidelijk. ‘De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan de nieuwe inzichten rondom de oorzaak van pylorusstenose en bringen ons dichter bij het tegengaan van de ontwikkeling van deze aandoening,’ zegt Krogh.

Om de link tussen kunstvoeding en pylorusstenose te bekijken, onderzochten de wetenschappers gegevens van meer dan 70.000 baby’s. Ze vonden 65 zaken waarbij de baby’s een operatie moesten ondergaan voor pylorusstenose. De kans op het ontwikkelen van deze aandoening bleek bij flesgevoede kinderen 4.6 keer zo groot als bij borstgevoede baby’s. Nog sterker: het risico werd ook aangetoond wanneer borstgevoede baby’s moesten overstappen op kunstvoeding. Binnen 30 dagen na de overgang werd het vergrote risico al waargenomen.

‘Er is nog veel niet duidelijk over deze aandoening,’ geeft Dr. Jesse Reeves-Garcia aan. De studie heeft een link aangetoond tussen flesvoeding en pylorusstenose. Meer onderzoek is nodig om de oorzaak-gevolg relatie verder te bekijken. ‘Borstvoeding is echt het allerbeste voor kinderen. Moedermelk bevat een heleboel ingrediënten die niet in kunstvoeding zitten,’ concludeert Reeves-Garcia.
Referentie
1. Camilla Krogh, Robert J. Biggar, Thea K. Fischer, Morten Lindholm, Jan Wohlfahrt and Mads Melbye. 2012. Bottle-feeding and the Risk of Pyloric Stenosis. Pediatrics 2012; 130:4 e943-e949; September 3, 2012. DOI: 10.1542/peds.2011-2785.

Reacties