Geslachtsvoorkeur Vaak Aanwezig bij Aanstaande Ouders

Uit een Canadese studie blijkt dat mensen bij het denken aan het krijgen van kinderen, al vaak een geslachtsvoorkeur hebben. Mannen willen zonen en vrouwen dochters. ‘Een neutrale wens voor het geslacht – dus zonder voorkeur – is nu een standaard culturele norm. En wordt omarmt in de meeste Westerse landen,’ zegt onderzoekers Lonnie Aarssen.

De wetenschappers hadden verwacht dat ze bewijs zouden vinden voor de gevestigde cultuur van geslachtneutraliteit. De resultaten van het onderzoek bleken echter deze culturele norm niet te laten zien. Aarssen en zijn collega’s denken dat de uitkomst mogelijk anders is, omdat mensen nog steeds een sterk intrinsiek verlangen koesteren om iets van zichzelf achter te laten in de toekomst. ‘Onze resultaten geven aan dat mannen zichzelf kunnen zien in hun zonen en vrouwen visualiseren dit door hun dochters,’ geeft Aarssen aan.

Historisch bekeken zouden volgens Aarssen zowel mannen als vrouwen een sterke voorkeur voor zonen hebben gehad. Deze evolutionaire roots hangen samen met het feit dat mannen een bijna ongelimiteerde mogelijkheid hebben om nakomelingen te krijgen en hiermee de familielijnen in stand kunnen houden. ‘Nu vrouwen meer dan ooit in onze historie zijn geëmancipeerd, hebben ze de vrijheid om hun eigen visie voor nakomelingen te realiseren. En er zijn nu meer duidelijke mogelijkheden beschikbaar voor hun eigen geslacht,’ concludeert Aarssen.Referentie
1. L. Aarssen, et al. 2011. Gender bias of prospective parents revealed. Open Anthropology Journal, December 2011.

Reacties