Moederliefde Beïnvloedt Grootte van Baby’s Hersens

Nieuw onderzoek onder leiding van Joan Luby laat de schokkende resultaten van te weinig liefde en verzorging in de eerste levensjaren bij kinderen zien. Moederliefde blijkt een grote invloed te hebben op de uiteindelijke grootte van de hersens van kinderen. Deze studie is een vervolg van eerder onderzoek van Luby, waaruit bleek dat moederliefde in de babytijd zorgt voor slimmere schoolkinderen met betere leervaardigheden: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/02/onbeperkte-liefde-en-aandacht.html.

Bron: Daily Mail

Bovenstaande afbeelding laat de hersenscans zien van twee driejarige kinderen. Het brein aan de linkerkant is opmerkelijk groter en vertoont minder vlekken en donkere gebieden in vergelijking met de hersens aan de rechterkant. Volgens de wetenschappers heeft het verschil in grootte één primaire oorzaak: de manier waarop beide kinderen werden behandeld door hun moeders. Het kind met de grotere en meer ontwikkelde hersens werd goed verzorgd door zijn moeder. Ze was constant sensitief en responsief naar haar baby toe.

Het kind met de gekrompen hersens was het slachtoffer van zware verwaarlozing en mishandeling. Bij zijn brein ontbreken delen van de meest fundamentale hersengebieden. De consequenties van deze verschillen in de hersens van de driejarige kinderen gaan waarschijnlijk hun latere leven sterk beïnvloeden. Het kind met de grote hersens zal intelligenter zijn en betere sociale vaardigheden hebben. Dit in tegenstelling tot het kind met het gekrompen brein. Dit kind heeft later meer kans om verslaafd te raken aan drugs, in aanraking te komen met misdaad en minder kansen op de arbeidsmarkt. Ook loopt dit kind meer risico op gezondheidsproblemen.

Vooral de eerste twee levensjaren zijn zeer belangrijk in het leven van kinderen. Als baby’s niet goed worden behandeld, dan kan dit een blijvende impact geven op hun latere leven. De genen voor diverse aspecten van hersenfuncties, zoals intelligentie, kunnen niet functioneren zonder moederliefde. Mogelijk komen kinderen nooit meer tot een volledige, goede ontwikkeling als ze in de babyperiode niet de juiste verzorging kregen. Volgens Luby toont de studie opnieuw aan hoe belangrijk liefde van ouders is voor de ontwikkeling van hun kinderen.


Referentie
1. J.L. Luby, et al. 2012. ‘Maternal care can determine size of child’s brain.’ Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition. October, 2012.

Reacties

 1. Schokkend inderdaad! Ik denk alleen dat je het niet moet omdraaien om alle moeders van kinderen met intelligentieproblemen en kinderen die aan de drugs raken niet te stigmatiseren....... Dat is altijd zo met wetenschappelijk onderzoek natuurlijk. Je kan moeilijk een experiment nemen waarin je het ene kind uit een gezin alle moederliefde geeft en en het andere kind die moederliefde onthoudt. Ik heb trouwens in de praktijk wel zo'n gezin gekend hoor. Het jongere zusje weer onthaald op van allés en het oudste kind kon er bij staan kijken...... Ze zat bij mijn dochter in de klas en zelfs de juffrouw deed mee met de stigmatisering. Zo van : "Kind, wat ben je toch langzaam! Ik krijg een punthoofd van je!" dan kwam mijn dochter weer woedend thuis....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, uiteraard. De oorzaak van problemen later in het leven van kinderen hoeft zeker niet altijd bij de opvoeding te liggen. Maar de eerste twee levensjaren van kinderen zijn zo belangrijk voor hun ontwikkeling, dat het wel mogelijk is dat tijdens deze periode een slechte basis wordt gelegd waar ze de rest van hun leven last van kunnen hebben.

   Wat een vreselijk verhaal Janneke :( Ik denk altijd zo: kinderen worden goed en mooi geboren en het is aan ons om zo goed en mooi te houden. Heel anders dan ik veel zie: dat kinderen moeten worden geleerd hoe ze 'goed' moeten zijn. Het 'slechte' moet eruit worden 'opgevoed'.

   Verwijderen

Een reactie posten