Ontwikkeling Anticonceptiepil voor Mannen Komt Dichterbij

De tijd waarin mannen zelf met een anticonceptiepil hun geboortebeperking kunnen regelen, breekt mogelijk sneller aan dan we denken. Volgens Amerikaanse onderzoekers is de ontwikkeling van de ‘mannenpil’ in de nabije toekomst goed mogelijk.

Voor de studie kregen muizen de stof ‘JQ1’ toegediend. Dit bleek de productie en mobiliteit van hun sperma te verhinderen. Voor een goede vruchtbaarheid zijn beiden noodzakelijk. JQ1 blijkt de sperma productie sterk te laten afnemen. Ook geeft de stof waarschijnlijk geen bijwerkingen. Toen de wetenschappers stopte met het gebruiken van JQ1 bij de muizen, kregen ze hun normale vruchtbaarheid weer terug. Het bleek ook geen invloed te hebben op hun parende gedrag en de gezondheid van hun nakomelingen.

De muizen kregen de stof door middel van injecties binnen. Het onderzoeksteam gelooft dat het mogelijk is om een pil te ontwikkelen die dezelfde resultaten gaat geven. Een mannelijke anticonceptiepil wordt al tientallen jaren voorgesteld, maar het is tot nu toe nog niet gelukt om een goede te produceren. Het nadeel van veel vrouwelijke anticonceptie is dat de hormonen bijwerkingen kunnen geven. Maar volgens de onderzoekers beinvloedt JQ1 niet het testosteron niveau van mannen en heeft het waarschijnlijk ook geen andere bijwerkingen.

In het begin werd JQ1 gebruikt voor de behandeling van kanker, maar wetenschappers kwamen erachter dat het ook als uitstekende vorm van gecontroleerde vruchtbaarheid kon dienen. ‘Dit is een belangrijke stap voor mannelijke anticonceptie,’ geeft onderzoeker Qinglei Li aan. ‘Er moet meer duidelijkheid komen over de juiste samenstelling van de pil, voordat er klinische testen op mensen kunnen worden gedaan. Er is nu nog geen mannelijke anticonceptie op de markt, maar dit is een fantastische stap in de goede richting,’ concludeert Li.
Referentie
1. M.M. Matzuk, M.R. McKeown, P. Filippakopoulos, Q. Li, L. Ma, J.E. Agno, M.E. Lemieux, S. Picaud, R.N. Yu, J. Qi, S. Knapp and J.E. Bradner. 2012. Small-Molecule Inhibition of BRDT for Male Contraception. Cell, 2012; 150 (4): 673 DOI: 10.1016/j.cell.2012.06.045.

Reacties