Ouders Lopen Minder Risico op Krijgen van Verkoudheid

Van het effect van ouderschap op de gezondheid is nog maar weinig bekend. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het hebben van kinderen de lichamelijke gesteldheid mogelijk positief beïnvloed. ‘We zijn bijzonder geïnteresseerd in het ouderschap omdat wordt verondersteld dat het zowel positieve als negatieve effecten op de gezondheid kan hebben. Het zijn van een ouder kan bijvoorbeeld stress veroorzaken en tegelijkertijd voldoening geven,’ zegt hoofdonderzoeker Cohen.
 
Voor het onderzoek werden 795 gezonde volwassenen in de leeftijd tussen de 18 en 55 jaar blootgesteld aan een virus dat een gewone verkoudheid veroorzaakt. Deelnemers moesten aangeven of ze kinderen hadden. En verder noteerden ze; hun leeftijd, geslacht, ras, burgelijke staat, gewicht en opleidingsniveau. Ook bekeken de wetenschappers of de participanten over immuniteit voor het virus beschikten.

Ouders met één of twee kinderen bleken 48 procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van de verkoudheid. Ouders met drie of meer kinderen hadden zelfs 61 procent minder risico op het krijgen van het virus. Dit bleek zowel voor ouders met thuiswonende als met uitwonende kinderen te gelden. Echter ouders tussen de 18 en 24 jaar bleken niet beter bestand tegen het verkoudheidsvirus. Alleen ouders boven de leeftijd van 24 jaar waren beter tegen het virus beschermd.
 
‘Alhoewel ouderschap duidelijk beschermend werkt, konden we niet een duidelijke verklaring voor deze associatie vinden. Verder lieten de ouders en niet-ouders weinig psychologische of biologische verschillen zien. En degene die er wel waren konden niet de voordelen van ouderschap verklaren,’ zegt Cohen. ‘Omdat we ook rekening hielden met de immuniteit voor het virus, weten we dat deze verschillen niet optraden doordat het waarschijnlijker was dat de ouders middels hun kinderen al aan dit virus waren blootgesteld. We verwachten dat er een psychologisch voordeel – dat we niet hebben gemeten – mogelijk verantwoordelijk is,’ concludeert Cohen.

Referentie
1. S. Cohen, R.S. Sneed,  R.B. Turner and W.J. Doyle. 2012. Parents Less Likely To Develop Colds. Carnegie Mellon University. Psychosomatic Medicine, July 2012.

Reacties

 1. De gegevens in je stukje kloppen niet, de gezonde volwassenen in het onderzoek hadden een leeftijd van 18 tot 55 (en niet 25) jaar. Ik hoop dat je het nog aan kunt passen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard wist ik dat de leeftijd tussen de 18 en 55 moest zijn. Er was sprake van een typefout die ik over het hoofd heb gezien bij de controle. Ik heb het iig meteen aangepast, heel erg bedankt voor je opmerking!

   Verwijderen
 2. Er staat in het stukje dat er gekeken werd naar of de mensen. Immuun waren tegen het virus en dat werd meegenomen in de resultaten. Ik weet wel dat ik een jaar lang af en aan ziek ben geweest toen ik voor het eerst ging werken met kinderen. Ik pikte alle verkoudheden en griepjes op. Na dat jaar ben ik nog maar zelden ziek geweest. Dat was overigens vijf jaar voor ik zelf kinderen kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten