Overgangsleeftijd Moeder Voorspelt Vruchtbaarheid Dochter

De leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt is voor een groot deel erfelijk bepaald. En nu blijkt uit Deens onderzoek dat de overgangsleeftijd van moeder een indicatie geeft van de vruchtbaarheid van haar dochter. Hoe eerder de moeder haar menopauze heeft bereikt, hoe sneller de voorraad eicellen van haar dochter afneemt.

Aan de studie deden 527 vrouwen mee. Met behulp van twee standaard methoden maakten de wetenschappers een inschatting van de voorraad eicellen van de vrouwen. Ze bepaalden de hoeveelheid anti-Müller hormoon (AMH) in het bloed. En ze stelden met een echo het aantal blaasjes met rijpe eicellen (follikels) in de eierstokken vast.

Bij een vervroegde overgang van moeder – voor het 45e levensjaar – is het vaak zo dat hun dochters ook eerder de menopauze bereiken. Uit de resultaten blijkt nu dat de vruchtbaarheid van de dochters al veel eerder afneemt. Tussen de 25 en 40 jaar krimpt hun eicelvoorraad al met gemiddeld zo’n 6 tot 9 procent per jaar. Als moeders wel op een normale leeftijd in de overgang komen – tussen de 45 en 55 jaar – dan blijkt de eicelvoorraad met 5 tot 7 procent per jaar te slinken.

Als moeders na hun 55e levensjaar in de overgang raken, dan blijkt de eicelvoorraad van de dochters maar met 3 tot 4 procent te verminderen. De resultaten tonen aan dat al 20 jaar voordat de overgang begint, de vruchtbaarheid daalt. Dit komt doordat de voorraad eicellen sneller gaat krimpen. Als de moeder rond haar 45e in de overgang is gekomen, dan zal haar dochter waarschijnlijk al vanaf haar 25e over een verminderde vruchtbaarheid beschikken.

Naast de hoeveelheid bepaalt ook de kwaliteit van de eicellen hoe lang een vrouw vruchtbaar blijft. De overgangsleeftijd van de moeder zorgt dus voor een indicatie van de vruchtbaarheid van haar dochter, maar hoeft niet allesbepalend te zijn. Als de dochter eicellen van goede kwaliteit heeft, kan dit namelijk ook betekenen dat haar vruchtbaarheid wordt verlengd.


Referentie
1. J.G. Bentzen , J.L. Forman, E.C. Larsen, A. Pinborg, T.H. Johannsen, L. Schmidt, L. Friis-Hansen and A. Nyboe Andersen. 2012.
Maternal menopause as a predictor of anti-Müllerian hormone level and antral follicle count in daughters during reproductive age. Human Reproduction; November 6, 2012. DOI: 10.1093/humrep/des356.


Reacties

  1. Nogmaals wil ik even kwijt hoezeer ik van dit blog geniet!! De artikelen zijn allemaal zeer de moeite waard om te lezen, zeer interessant. Ik kan niet iedere keer reageren, maar ik lees je wel iedere dag...... BEDANKT!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Al 335 logjes heb ik nu geschreven, iedere dag van het jaar 2012! Ongelooflijk he :) Heel erg bedankt Janneke voor je mooie reactie, het doet me zeker goed!

      Verwijderen

Een reactie posten