Prestatie Temperamentvolle Baby – Ervaring

Afgelopen woensdag kwam een onderzoek aan de orde over de prestaties van temperamentvolle baby’s later in hun leven:. Dit bleek sterk samen te hangen met het soort opvoeding: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/10/latere-prestaties-temperamentvolle.html. Ik wist al kort na de bevalling van onze dochter dat we een temperamentvolle baby hadden gekregen. En eerlijk gezegd merkte ik de tekenen al tijdens de zwangerschap.

Bij het uitzoeken van een meisjesnaam wist ik bijvoorbeeld dat het een krachtige naam moest zijn. Een zoetsappige variant zou totaal niet bij mijn buikbaby passen. Ook kon ik 24 uur per dag contact met haar maken. Ze was veel wakker en zeer actief in mijn baarmoeder. Het voorgevoel was er dus zeker al.

Natuurlijk heeft iedere baby veel aandacht en verzorging nodig. Maar toch; een high need baby heeft van alles meer nodig. Behalve van één ding: slaap. Onze intense baby lag het liefst de hele dag aan de borst, wilde nooit door een ander worden opgepakt (zelfs niet door haar vader!), was veel en lange periodes klaarwakker, had energie voor tien en kon me helemaal uitputten zoals dit nog nooit iemand eerder was gelukt. En haar sterke eigen mening was van begin af aan al duidelijk aanwezig.

Haar intensiteit gaf me juist het gevoel dat ze me extra nodig had. Het leven was voor haar helemaal niet zo gemakkelijk. Ze kon niet veel prikkels verdragen. Ik besloot haar leven zo fijn mogelijk te maken. Door zoveel als mogelijk mee te gaan met haar behoeftes. Zo gaf ik haar borstvoeding op verzoek, sliep ze bij ons op de kamer en droeg ik haar veel dichtbij me. Ook vond ik het extra belangrijk om een goede balans te vinden tussen haar vele energie en haar snelle neiging tot overprikkeling.

Onze band is door de intense eerste jaren zeer sterk. Ze is nu negen. En daar waar ze in de eerste twee jaar nauwelijks met andere mensen in contact wilde komen, is ze nu een echt sociaal dier. Ze helpt iedereen, is populair en heeft een groep leuke vriendinnen. Haar schoolresultaten zijn (zeer) goed. En ja: ze heeft nog steeds een zeer sterke mening. Dat is zeker niet veranderd ;)

Ik vraag me wel eens af hoe ze terecht was gekomen als ik heel anders met haar was omgegaan. Haar had gezien als een ‘lastig kind’ en langs al haar potentie en kwetsbaarheid had gekeken. Dan was ze nu misschien wel een teruggetrokken, eenzaam kind geweest. Ik zal het nooit zeker weten, maar het onderzoek zorgt wel een beetje voor de bevestiging van mijn vermoedens: Het soort opvoeding is juist belangrijk bij kinderen met veel temperament!

Reacties