Snurken tijdens Zwangerschap Mogelijke Indicatie voor Risico Hoge Bloeddruk

Vrouwen die beginnen met snurken gedurende hun zwangerschap blijken een sterk risico te hebben op hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging. Dit is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek. ‘We vonden dat regelmatig snurken een rol speelde bij hoge bloeddrukproblemen, zelfs als we rekening hielden met andere bekende risicofactoren,’ zegt hoofdonderzoeker Louise O'Brien.

Aan de studie deden meer dan 1.700 zwangere vrouwen mee. Het is het eerste onderzoek dat aantoont dat beginnen met snurken tijdens de zwangerschap risico oplevert voor de prenatale cardiovasculaire gezondheid. Als de zwangere minimaal drie tot vier keer per week s’ nachts snurkte, werd dit als frequent snurken gezien. Ongeveer 25 procent van de zwangere vrouwen bleek regelmatig te gaan snurken. Dit bleek samen te hangen met een verdubbeling van het risico op hoge bloeddruk in vergelijking met de niet-snurkende zwangeren.

‘Bloeddrukproblemen tijdens de zwangerschap zijn de globale oorzaak van vele problemen voor moeder en baby. Zelfs tot overlijden aan toe. En het kost de medische wereld miljarden om het te behandelen,’ geeft O'Brien aan . ‘Door zwangere vrouwen te vragen naar hun eventuele snurkgedrag kunnen gynaecologen en verloskundigen identificeren welke vrouwen een verhoogd risico hebben. Ook voor gerelateerde snurkproblemen - zoals slaapapneu - kun je er dan vroeg bij zijn. Dit kan leiden tot betere resultaten voor moeder en baby.’

Referentie
1. L.M. O'Brien, A.S. Bullough, J.T. Owusu, K.A. Tremblay, C.A. Brincat, M.C. Chames, J.D. Kalbfleisch and R.D. Chervin. 2012. Pregnancy-onset habitual snoring, gestational hypertension, and preeclampsia: prospective cohort study. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 2012; DOI: 10.1016/j.ajog.2012.08.034.

Reacties