Wonen Aan Drukke Weg Verhoogt Risico op Vroeggeboorte

Australische wetenschappers hebben een verband tussen de blootstelling aan verkeer en de zwangerschapsduur gevonden. Wonen in de buurt van snelwegen, uitvalswegen of verkeersknooppunten vergroot het risico op een vroeggeboorte. Dit is de conclusie van een Australische studie.

Aan het onderzoek deden 970 moeders en hun pasgeboren baby’s mee. De wetenschappers bestudeerden hoeveel wegen er in de buurt lagen van de woningen en werkzaamheden van de vrouwen. Alle wegen tussen de vijftig en vijfhonderd meter werden meegenomen. Vrouwen die binnen een straal van vierhonderd meter rondom snelwegen woonden of werkten, bleken bijna twee weken eerder te bevallen. De gemiddelde zwangerschapsduur werd verlaagd met 4,4 procent.

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat langdurige blootstelling aan luchtvervuiling een grotere kans geeft op een kleinere baby. De wetenschappers geven aan dat geluidsoverlast ook een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn van vroeggeboortes. Maar mogelijk is het een combinatie van allebei. ‘Auto’s remmen en trekken voortdurend op bij een kruispunt. Zowel luchtvervuiling als geluidsoverlast zijn hier beide continu aanwezig,’ geeft onderzoeker Adrian Barnett aan.

Meer milieuvriendelijke oplossingen, zoals beperking van de uitstoot van uitlaatgassen of vaker gebruik maken van openbaar vervoer, zouden directe voordelen voor moeders en hun baby’s opleveren. Daarnaast zouden gemeenten volgens de onderzoekers bij de aanleg van nieuwe wegen moeten kijken of de plannen echt nodig zijn om door te zetten.

Referentie
1. A.G. Barnett, K. Plonka, W.K. Seow, L. Wilson and C. Hansen. 2011. Increased traffic exposure and negative birth outcomes: a prospective cohort in Australia. DOI: 10.1186/1476-069X-10-26.

Reacties

 1. De kans op slechthorendheid en vertraagde spraak/taalontikkeling zijn ook groter in een omgeving met veel lawaai..... Er werd altijd aangenomen dat dat is omdat het kind zijn eigen geluiden en die van de omgeving moeilijker kan onderscheiden van het achtergrondlawaai. De slechthorendheid zou dan 'functioneel' zijn. Het kind schakelt zijn gehoor uit om niet voortdurend die diarhee van herrie over zich heen te krijgen.
  Aan de andere kant kan hij zijn eigen gebrabbel niet onderscheiden van de achtergrond en dat belemmert de latere imitatie aanzienlijk. Je kan immersniet in je eigen mond kijken en en geluid imiteren moet dus op gevoel. Je moet kunnen onthouden hoe een bepaald geluid klinkt als het op een bepaalde manier voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Janneke voor je interessante toevoeging op deze log!

   Verwijderen

Een reactie posten