Baby’s en Vuurwerk - Ervaring

Onze dochter vond haar eerste Oud op Nieuw – ze was toen zes maanden oud - meteen fantastisch. Ze keek haar ogen uit. Al die prachtige kleuren in de lucht, ze was er duidelijk door gefascineerd. De knallen vond ze niet erg spannend. Ik had haar wel bij me in de draagdoek gedaan. Zodat ze zich veilig kon voelen en om mezelf de mogelijkheid te geven om snel met haar naar binnen te gaan, mocht ze het niet meer fijn vinden. Ik stond op een redelijke afstand en beschermde haar gehoor met een dikke muts. En soms nog extra met mijn eigen handen als het geluid echt eruit knalde. We hebben samen genoten van het mooie vuurwerk en ze sliep daarna al snel tevreden verder in de draagdoek.  
Toen onze zoon negen maanden oud was, brak zijn eerste Nieuwjaarsviering aan. Ik had al verwacht dat hij het ook geweldig zou vinden. Hij schrok niet snel van knallen of andere harde geluiden en kon gemakkelijk veel prikkels verdragen. En inderdaad: hij vond het geweldig! Schaterlachend van plezier keek hij naar de kleurrijke lucht. Hij zat ook veilig in de draagdoek en samen genoten we van het vuurwerk.

Ik denk wel dat het belangrijk is om naar je eigen baby te kijken. Sommige baby’s schrikken snel van harde geluiden. Dan kan het zijn dat ze vuurwerk niet als prettig ervaren. Maar wellicht vinden ze de kleuren in de lucht zo interessant, dat ze de knallen nauwelijks opmerken. Als mijn kinderen het niet prettig hadden gevonden, dan was ik meteen met ze naar binnen gegaan. Gelukkig was dit bij mijn baby's niet nodig. Persoonlijk had ik de vuurwerk belevenissen met mijn baby’s niet willen missen. Het heeft iets extra bijzonders om samen met een prachtig nieuw leven een nieuw jaar in te luiden.

Ik wens alle ouders samen met hun Nieuwe Baby’s een mooie jaarwisseling!

Reacties