Baby’s Slapen Meer en Onregelmatiger Tijdens Groeispurt

Baby’s gaan meer uren slapen als ze een groeispurt hebben. Ook neemt het aantal middagslaapjes toe en wordt hun slaapgedrag onregelmatiger. ‘Er is maar weinig bekend over de biologie van groeispurts. Onze studie helpt ouders om te begrijpen dat onregelmatig slaapgedrag hoort bij een normaal onderdeel van de groei en ontwikkeling bij baby’s,’ zegt hoofdonderzoeker Michelle Lampl.

Aan het onderzoek deden 23 baby’s mee. Hun moeders noteerden iedere dag het slaappatroon van hun baby’s van de vierde tot en met de zeventiende levensmaand. De onderzoekers vonden dat langere middagslaapjes bij zowel meisjes als jongens kunnen worden gelinkt aan een toename in gewicht, lengtegroei en verandering in de lichaamsverhoudingen. Met andere woorden, ander slaapgedrag voorspelt niet alleen een groeispurt in de lengte, maar ook een toename in gewicht en abdominaal (buik) vet. Deze resultaten impliceren dat er tijdens een groeispurt waarschijnlijk een anabolisch proces plaatsvindt.

De studie toont ook aan dat meisjes en jongens verschillende slaappatronen tijdens een groeispurt laten zien. ‘Groeispurts zorgden voor langere middagslaapjes bij jongens. Terwijl bij meisjes het aantal middagslaapjes toenam,’ geeft Lampl aan. ‘Onregelmatige slaap bij baby’s kan stressvol zijn voor ouders. Maar onze bevindingen geven baby’s een stem om ouders te helpen begrijpen dat ogenschijnlijk grillig slaapgedrag behoort tot hun normale ontwikkeling. Baby’s proberen echt niet lastig te zijn,’ benadrukt Lampl.

Referentie
1. M. Lampl and M.L. Johnson. Infant Growth in Length Follows Prolonged Sleep and Increased Naps. Sleep, 2011; 34 (5): 641-650.

Reacties