Ben je een Luie Ouder?

Voor Sinterklaas kreeg ik het tijdschrift Happi Kidz. De titel van een artikel sprong er voor mij meteen uit: ‘Lang leve de luie ouder’. Voor veel mensen hangt er misschien een negatieve lading aan het woord ‘lui’. Ik heb dit nooit gehad. Sterker nog: ik hoop dat ik mijn kinderen bijbreng dat ze best lekker lui mogen zijn. Het artikel benadrukt dat je je kinderen het beste zo vrij als mogelijk kunt laten opgroeien. Dat ze ook veel zaken lekker zelf mogen uitzoeken. En dat het belangrijk is om ook een leuk leven voor jezelf te creëren.
 
Misschien ligt het in mijn aard, lui zijn. Ik kan het in ieder geval erg goed ;) Om me heen zie ik veel mensen met volledig volle agenda’s. Hebben de kinderen geen school, dan vliegen ze naar de naschoolse activiteiten en natuurlijk de sporten. En dan hebben we nog alle uitjes. Ongelooflijk veel dagjes weg. Vooral in het weekend. Natuurlijk hebben we hier ook (erg) drukke periodes. Met een jong gezin en alles wat daarbij komt kijken, is het haast moeilijk om het niet druk te hebben. Maar toch lukt het ons.

Neem dit weekend. Vandaag zijn we een kerstboom gaan uitzoeken in het veld. En daarna hebben we boodschappen gedaan voor het weekend. En dat was het. Daarna gewoon lekker thuis aanrommelen, geen vastomlijnde plannen. Iedereen gaat in ‘relax’ stand. Zoon gaat lekker zitten bouwen in de woonkamer en dochter besluit om op haar kamer te gaan spelen. En wij zitten samen aan tafel met een kop thee en nemen rustig wat blaadjes door.

Morgen gaan we lekker de kerstboom optuigen en het huis versieren. Maar alles in een lui tempo. Geen haast. Geen stress. Kids mogen meehelpen als ze dit willen. Maar als ze geen zin hebben, dan mogen ze gewoon hun eigen plan trekken. Natuurlijk kan dat met baby’s nog niet. Maar gemakkelijk ben ik dan ook. Baby’s waren altijd bij me in de draagdoek en kregen borstvoeding als ze erom vroegen. Geen structuur en ook geen schema’s. Hadden ze mij nodig, dan was ik er. En hadden ze honger, dan kregen ze moedermelk. Ze sliepen bij ons op de kamer, dus voor mij - als luie ouder - zeker een ideale oplossing. Geen moeilijke nachtontbrekingen om naar beneden te gaan om het flesje met klaar te maken. Nee, gewoon borst eruit en drinken maar. De ultieme fastfood ervaring voor baby’s ;)

Zonder luiheid zou ik mijn leven als stressvol ervaren. Lui zijn staat voor mij gelijk aan ontspanning en vrijheid. Niet alles vol plannen, maar gewoon rustig kunnen leven. De drukke, overvolle dagen afwisselen met relaxte dagen waarin niets hoeft, maar wel praktisch alles mag. Herken je jezelf hier ook in? Ben je een luie ouder? Of misschien wel juist helemaal niet?


Reacties

 1. Oei, dan ben ik een erg luie ouder ;) Lekker zoon-lief in slaap aan het wiegen in de draagdoek terwijl ik dit artikel lees na zijn dosis 'fast-food' uit de borst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh mooi Nelleke :) Dat vond ik altijd zo heerlijk, baby in de draagdoek en dan lekker genieten van het samenzijn!

   Verwijderen
 2. Ik kan me er ook wel in vinden ja, zo ontspannen en makkelijk mogelijk leven en zo min mogelijk verplichtingen. Heel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wellicht is dat ook wel de reden dat we gemakkelijker overgaan tot meer kinderen. Tenminste als ik alles niet zo relaxed (als mogelijk) zou bekijken, dan lijkt het me een stuk moeilijker om voor een groter gezin te gaan zorgen.

   Verwijderen
  2. Inderdaad, dat denk ik ook. Wij hebben zelf alles duidelijk verdeeld, man werkt en haalt de grote boodschappen. Ik zorg voor het huis en de kinderen, en meer verplichtingen hebben we niet. Niet alleen kinderen "moeten" tegenwoordig veel te veel, de volwassenen kunnen er ook wat van. Kijk maar eens naar de huidige stressmaatschappij. Daar doen mijn gezin en ik mooi niet aan mee. En we varen er wel bij.

   Verwijderen
 3. Ik balanceer vaak tussen lui zijn van inborst en eigenlijk van alles moeten en willen. Ik vind dit "bewust lui zijn" wel een goede tip...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, drukte hebben we allemaal. Tenminste met een jong gezin heb je het al snel druk, dat is nu eenmaal zo. Maar bewuste relax dagen zijn - vind ik - goed voor iedereen.

   Verwijderen

Een reactie posten