Drie Maanden Oude Baby’s Gevoelig voor Emotionele Signalen in Omgeving

Wetenschappers hebben ontdekt dat baby’s van drie maanden oud al gevoelig zijn voor emotionele signalen die gericht zijn op objecten in hun omgeving. Er werd eerst verondersteld dat jonge kinderen alleen sociale signalen konden verwerken als ze direct voor hen waren bedoeld. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat drie maanden oude baby’s al verder kijken dan alleen rechtstreeks contact. Ze gebruiken al sociale aanwijzingen om de objecten in hun omgeving te leren begrijpen.

Voor deze studie kregen drie maanden oude baby’s afbeeldingen te zien van mensen die naar nieuwe objecten aan het kijken waren. De mensen lieten een angstige of neutrale gezichtsuitdrukking zien. De hersenactiviteit van de baby’s werd gevolgd terwijl ze naar de foto’s aan het kijken waren.

De hersens van de baby’s bleken anders te reageren op de objecten als ze de volwassenen angstig zagen kijken. ‘Op de leeftijd van drie maanden was de aandacht van de baby’s naar een nieuw object verhoogd als de volwassene met een angstige blik richting het object keek, geeft onderzoeker Stefanie Hoehl aan. ‘Deze bevindingen leveren niet alleen nieuw inzicht op over hoe jonge kinderen sociale signalen in hun hersens verwerken. Ook kunnen de resultaten mogelijk helpen om a-typische communicatieve ontwikkelingen zoals autisme eerder te herkennen,’ vertelt onderzoeker Tricia Striano.

‘De hersenactiviteit vertelt ons hoe baby’s de wereld om zich heen verwerken, zelfs al voordat ze social gedrag aan ons kunnen tonen. Kinderen met autisme hebben vaak geen aandacht voor relevante sociale signalen. Hier zien we dat baby’s hersens al effectief aandacht besteden aan sociale aanwijzingen. Ze gebruiken deze signalen om nieuwe objecten die ze tegenkomen te plaatsen,’ concludeert Striano.

Referentie
1. Hoehl, L. Wiese and T. Striano. 2008. Young Infants' Neural Processing of Objects Is Affected by Eye Gaze Direction and Emotional Expression. PLoS ONE, 2008; 3 (6): e2389. DOI: 10.1371/journal.pone.0002389.

Reacties