Gestresste Moeder Grotere Kans op Dochter

De kans op een dochter is groter als een vrouw in de maanden voor haar zwangerschap onder druk staat. Dat is de conclusie van onderzoekers van Oxford University. In vergelijking met rustige moeders, hebben gestresste vrouwen een kleinere kans op het krijgen van een jongen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het aantal pasgeboren jongens afneemt na een heftige gebeurtenis. In de maanden na de terroristische aanslag op 11 september werden er in New York minder jongens geboren. Ook tijdens de economische chaos na de val van de Berlijnse muur in Oost-Duitsland kwamen er minder zonen ter wereld.

Dit is de eerste studie waaruit een verband is gebleken tussen alledaagse stress en de stijging van het aantal dochters. Voor het onderzoek moesten 338 Britse vrouwen die zwanger wilden worden, een dagboek bijhouden. Ook vulden ze enquêtes in over de mate waarin ze stress ervaarden. In de maanden voor hun zwangerschap werd ook de hoogte van hun stresshormonen, zoals cortisol, gemeten.

Er werden in totaal 58 jongens en 72 meisjes geboren. De moeders met het hoogste stressniveau bleken 75 procent meer kans op een dochter te hebben dan de meest ontspannen moeders. Het is niet duidelijk waarom hoge levels van cortisol (stresshormoon) de kans op een jongen verminderen. Maar mogelijk zorgt het hoge niveau van cortisol dat mannelijke embryo’s zich moeilijker kunnen innestelen in de baarmoeder. Het kan ook zijn dat mannelijke embryo’s kwetsbaarder zijn en daarom eerder tot een miskraam leiden als het cortisol niveau hoog is. De wetenschappers geven aan dat er meer onderzoek nodig is om hun resultaten te kunnen bevestigen.
Referentie
1. C. Pyper,  et al. 2011. Stressed-out women are more likely to have girls. October 2011; Oxford University.


Reacties