Goede Vaardigheden in Relatie Werken Door in Ouderschap

Het zijn van een goede partner maakt je mogelijk een betere ouder. Dezelfde vaardigheden die we gebruiken om met onze partner om te gaan, zetten we ook in bij de opvoeding van onze kinderen. Dat zijn de resultaten van een Engelse studie. De wetenschappers wilden onderzoeken hoe de verzorging binnen gezinnen werkt. ‘We wilden weten of romantische relaties tussen ouders mogelijk samenhangen met het soort ouder dat ze zijn. Hoe één relatie de andere relatie beïnvloedt,’ zegt hoofdonderzoeker Abigail Millings.

Er werden 125 koppels met kinderen tussen de zeven en acht jaar bestudeerd. De factoren waren; de manier waarop koppels aan elkaar waren gehecht en het soort ouderschap dat ze gaven aan hun kinderen. Ook werd er gekeken naar ‘sensitieve responsiviteit’; de capaciteit om te zien wat een andere persoon nodig heeft. ‘In romantische relaties en in ouderschap betekent dit wellicht dat je ziet als de ander een slechte dag heeft. En dat je weet hoe je ze kunt opvrolijken en of ze uberhaupt opgevrolijkt willen worden,’ geeft Millings aan. ‘En het gaat niet alleen maar om troosten als je je down voelt, maar ook om in staat te zijn om goed te reageren op de fijne dingen van het leven,’ vervolgt Millings.

Ze vonden dat als er sprake was van de vaardigheid sensitieve responsiviteit, zowel moeders als vaders dit in meerdere relaties lieten zien. ‘Als je responsief en gevoelig kunt reageren, dan doe je dit blijkbaar in verschillende relaties,’ zegt Millings. ‘Mogelijk dat het oefenen van het zijn van sensitief en responsief – door bijvoorbeeld echt te luisteren en kijken naar het perspectief van de ander in een situatie – met onze partners, ons ook helpt om deze vaardigheden in de relatie met onze kinderen te verbeteren,’ concludeert Millings. De wetenschappers geven wel aan dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of het inderdaad zo werkt.  
Referentie
1. A. Millings, J. Walsh, E.G. Hepper, M. O'Brien and D. Howe. 2012. Good Partner, Good Parent: Responsiveness Mediates the Link Between Romantic Attachment and Parenting Style. Personality and Social Psychology Bulletin.Reacties

 1. Nou, mijn ervaring is dat de kunst om iemand ONvoorwaardelijk lief te hebben, belangrijk is in iedere relatie. Als je elkaar leert kennen, ben je natuurlijk in de wolken, maar als je je daarna aan ieder onverwacht minpuntje gaat ergeren, krijg je grote problemen in je relatie. Je KIJKT dan verkeerd, want je bent gefocust op iemands ongewenste kanten. Het is net of je met je rug naar de zon staat en de zon alleen maar kan zien als de brenger van schaduwen. Als je het voor elkaar krijgt om de ongewenste zaken een beetje te laten -en dat moet je leren - kan je die eigenschap heel goed gebruiken bij het groter worden van je kinderen.
  Peuterpubertijd, koppigheid, pubertijd lopen dan iets gesmeerder dan wanneer je over alles de confrontatie aangaat omdat JIJ het anders zou doen of willen zien. Dan kan je meer genieten van de eigenheid van je kinderen en je straalt tegelijkertijd het vertrouwen uit dat zij zich zullen kunnen redden op hun EIGEN manier.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie aanvulling weer Janneke! Ik herken zeker wat je schrijft. Dat is ook zeer belangrijk, dat je blijft kijken naar de lichtpunten van mensen. Daarnaast leer je het meeste van mensen en kinderen die juist van je verschillen. Dat merk ik in ons gezin ook :) Dankzij mijn partner en mijn kinderen heb ik heel veel bijgeleerd. Zonder hen was ik nu nooit zover geweest. Benadruk dus de mooie kanten, maar omarm ook de 'mindere' kanten, want daar leer je vaak het meeste van!

   Verwijderen

Een reactie posten