Is het Schadelijk voor Kinderen om in Sint en Kerstman te Geloven?

Vanaf jongs af aan beleven kinderen de decembermaand op een haast magische manier. Sinterklaas en zijn pieten en de kerstman met zijn rendieren laten sprookjes tot leven komen in de werkelijkheid. Voor ouders kan het echter een vreemde ervaring zijn, omdat ze het gevoel hebben dat ze ronduit aan het liegen zijn tegen hun kinderen als ze meegaan in de mythen. Volgens een Canadees onderzoek heeft het echter geen nadelige gevolgen voor kinderen als hun ouders meegaan in de ‘sprookjeswereld’.

‘Als ze achter de waarheid komen, accepteren kinderen de ‘regels van het spel’ en gaan ze zelfs mee met hun ouders om de jonge kinderen in het gezin nog te kunnen laten geloven in de kerstman. Het wordt een ander onderdeel van hun leven als ze begrijpen dat ze geen baby’s meer zijn,’ zegt onderzoeker Serge Larivée. Hij analyseerden samen met zijn collega Carole Sénéchal een studie uit 1896 waar 1.500 kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar en hun ouders aan meededen. Het onderzoek werd in 1979 op dezelfde wijze herhaald. Ook deze data bekeken de wetenschappers.

Meer dan 46 procent van de kinderen in 1896 en 44 procent in 1979 kwamen er langzaam uit zichzelf achter dat de kerstman niet bestond. Meer dan 22 procent gaf toe dat ze teleurgesteld waren in 1896 en 39 procent in 1979. Maar slechts 2 en 6 procent van de kinderen voelden zich verraden. ‘Het constante resultaat van de twee studies was dat de kinderen er over het algemeen zelf achterkwamen door hun eigen observaties en ervaringen dat de kerstman niet bestaat. En hun ouders bevestigden hun ontdekking,’ zegt Larivée. ‘Kinderen vragen bijvoorbeeld aan hun ouders hoe de kerstman in hun huis kan komen als er geen schoorsteen is. En zelfs als ouders zeggen dat ze hun deur niet afsluiten zodat hij erin kan, komt het kind er toch achter dat de kerstman niet overal tegelijk kan zijn en dat zijn rendieren niet zo snel kunnen zijn,’ vervolgt Larivée.

In 1896 zei 54 procent van ouders dat ze meegingen in de fantasie van de kerstman omdat het hun kinderen gelukkig maakten, in vergelijking met 73 procent in 1979. Volgens Larivée wordt het geloof in de kerstman vanzelf minder naarmate ze ouder worden. ‘Maar de cognitieve vaardigheid om het verschil tussen fantasie en realiteit te zien, betekent voor vele zevenjarigen nog niet dat ze de mythe kunnen loslaten,’ geeft Larivée aan. Meer dan de helft van kinderen bleek op deze leeftijd nog te geloven.
Referentie
1. S. Larivée and Carole Sénéchal. 2008. Why Do We Believe in Santa? University of Montreal. 24 December 2008.


Reacties