Moedermelk Verbetert Fysieke Conditie in Tienerjaren

Baby’s die borstvoeding krijgen, blijken later sterkere beenspieren en een beter uithoudingsvermogen te hebben dan de kunstgevoede kinderen. Dat is de conclusie van een Spaans onderzoek. ‘Ons doel was om de relatie tussen de periode van borstvoeding en de fysieke conditie in de tienerjaren te analyseren. De resultaten laten zien dat moedermelk een superieure voeding is in vergelijking met elke andere soort babyvoeding,’ vertelt hoofdonderzoeker Enrique García Artero.

De wetenschappers vroegen aan de ouders van 2.567 tieners over het soort voeding dat hun kinderen hadden gekregen. Ook werd er gekeken naar de duur van de voeding. Daarnaast moesten de pubers diverse fysieke testen uitvoeren om hun uithoudingsvermogen en spierkracht te toetsen. De resultaten laten zien dat tieners die borstvoeding kregen, sterkere beenspieren hadden dan degene die deze voeding niet ontvingen. Verder bleek de spierkracht groter te zijn bij de kinderen die borstvoeding voor een langere periode hadden gehad. Borstvoeding zorgde ook voor een betere prestatie tijdens de springoefeningen. Dit was het geval bij zowel jongens als meisjes. Het maakte hierbij niet uit wat hun vetgehalte bedroeg, hoe lang ze waren of hoe hun spieren waren getraind.  

Als de tieners minimaal drie maanden borstvoeding hadden gekregen, bleken ze 50 procent minder risico te hebben op een slechte prestatie tijdens de springoefening. Dit in vergelijking met de kinderen die kunstvoeding ontvingen. ‘Tot nu toe zijn er geen studies geweest die de associatie tussen borstvoeding en toekomstige spierontwikkeling hebben onderzocht. Maar onze resultaten komen wel overeen met de observaties van andere neonatale factoren, zoals geboortegewicht, welke ook samenhangen met een betere spierconditie gedurende de tienerjaren,’ concludeert García Artero.
Referentie
1. E.G. Artero, F. B. Ortega, V. Espana - Romero, I. Labayen, I. Huybrechts, A. Papadaki, G. Rodriguez, B. Mauro, K. Widhalm, M. Kersting, Y. Manios, D. Molnar, L.A. Moreno, M. Sjostrom, F. Gottrand, M.J. Castillo and S. De Henauw. 2010. Longer Breastfeeding Is Associated with Increased Lower Body Explosive Strength during Adolescence. Journal of Nutrition, 2010; DOI: 10.3945/jn.110.123596.Reacties

 1. Driewerf hoera voor mamamelk. Regelmatig zijn mensen verbaasd als ik vertel dat mijn 21 maanden oude zoontje nog lekker bij mama drinkt en dat hopelijk nog lange tijd zal doen. Nee wij zijn niet gek. Mamamelk 'rules'. Als moeder weet ik dat al lang maar dit soort onderzoeken zijn wel een leuke bevestiging. Aanstaande moeders, twijfel niet; Kind aan de Tiet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi dat je zoontje nog bij je drinkt! Mijn zoon is net uit zichzelf gestopt met 3,5 jaar :)

   Dit soort onderzoeken zijn van groot belang voor ons inzicht mbt de korte en lange termijn werking van borstvoeding voor onze kinderen.

   Verwijderen
  2. Mijn oudste stopte kort na de 4e verjaardag, de jongste is ongeveer 21 maanden en geeft nog totaal geen signalen dat ze het al genoeg zou vinden. Maar ik hou het meestal maar voor me.. er word nog weleens gek gereageerd.

   Verwijderen
  3. Wel jammer EIDi dat je soms rare reacties erop krijgt. En dat terwijl het zo normaal is!

   Verwijderen
 2. Die uitslag verbaast me niets. Een baby die borstvoeding krijgt moet veel harder zuigen waardoor de onderdruk in mond, keelholte, oren en middenrif veel hoger is. Dat heeft twee gevolgen: de ademhaling wordt verdiept en de spiertonus verhoogt eventjes. Daardoor worden ALLE spieren in het hele lichaam beter gevoed en ontwikkelen zich dus beter. Dat zie je dus terug tot in de pubertijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is idd een hele andere zuigtechniek. Er komt veel meer bij kijken voor een baby - kost ook meer energie - om moedermelk uit de borst te drinken.

   Verwijderen
 3. Erg knap om zolang te blijven onze 1e kind (6maanden) doet het ook echt goed op bv hopelijk kunnen we hier nog lang van genieten. Wel nog steeds gewenning zoals nu met introductie van de hapjes dan gaan ze ook minder drinken lijkt me of moet je een voeding gaaan minderen? Hoe hebben jullie dat aangepakt hoor zoveel verschillende verhalen:-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem, voor meer info over op een borstvoedingsvriendelijke manier vaste voeding introduceren, kan je terecht op de Facebookgroep van La Leche League, of anders kan je hen bellen of mailen.

   Verwijderen
  2. Of uiteraard bostvoeding.com

   Verwijderen
  3. Bij mij ging het eigenlijk als vanzelf. Ik heb nooit schema's van afbouwen toegepast. Hier gingen ze niet minder drinken bij introductie van voeding. Tenminste dat duurde wel een aantal maanden. Bij mijn zoon zelfs pas na zijn eerste verjaardag.

   Voor de rest: ik raad je aan - net als EIDi al aangaf -om op www.borstvoeding.com te kijken.

   Verwijderen
 4. Ik vind het enorm jammer dat zulke onderzoeken niet ingaan op het verschil tussen voeden aan de borst en afkolven. Want ligt het resultaat nu aan de melk zelf, of aan het drinken?

  Ik zit namelijk in de 'middel'klasse; ik kolf alles af en dochterlief krijgt het via de fles. Ze wou niet aanliggen, en na weken van stress en gegil aan de borst, doen we het nu zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat hier om 'live' borstvoeden. Maar uiteraard geef je je baby een enorm geschenk door haar borstvoeding te geven.

   Kijk eens naar alle blogs tot nu toe over borstvoeding: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/search/label/Borstvoeding, daar staan er genoeg tussen die gaan over de bijzondere eigenschappen van de moedermelk op zich.

   Hopelijk heb je hier wat aan en verder vind ik het bewonderingswaardig dat je de voedingen voor haar afkolft :)

   Verwijderen
 5. Natuurlijk heb ik nooit zo'n onderzoek gedaan, maar ik denk dat met dit onderzoek het verschil gemaakt wordt door het ZUIGEN.(zie mijn reactie hierboven) Dat neemt niet weg dat ook de borstvoeding zelf beter is voor een kind dan flesvoeding. Ga dus gewoon door met kolven, mijn bewondering heb je!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten