Familiewaarden Moeder Mogelijk Belangrijk voor Baby’s Gezondheid

De waarde die een aanstaande moeder hecht aan familie – het maakt hierbij niet uit hoe haar familiesituatie werkelijk is – beïnvloedt mogelijk het geboortegewicht van haar baby. Ook zou het de kans voorspellen op het ontwikkelen van astma voor haar kind. Dat is de conclusie van een nieuw Amerikaans onderzoek. De resultaten suggereren dat iemands culturele waarden kunnen zorgen voor gezondheidsvoordelen. ‘We weten dat sociale steun kan zorgen voor een betere gezondheid. Maar uit deze studie blijkt dat zelfs het geloof in familiewaarden al hierbij kan helpen,’ zegt onderzoeker Cleopatra Abdou.
 
Abdou en haar collega’s bestudeerden 4.633 vrouwen uit verschillende culturen. Ze kregen een vragenlijst over hun geloof in familiebanden en verantwoordelijkheden. De wetenschappers bepaalden hoe belangrijk familiewaarden voor de vrouwen waren door vragen te stellen als; ‘Alleenstaande moeders kunnen kinderen net zo goed grootbrengen als getrouwde ouders,’ of ‘Het is beter voor kinderen als hun ouders zijn getrouwd.’ Daarna onderzochten de wetenschappers de gezondheid van hun kinderen. Hieruit bleek dat voor ieder punt van familiewaarden, baby's 71 gram meer geboortegewicht hadden. De resultaten waren onafhankelijk van baby’s geslacht of de burgelijke staat van de moeder. Hogere familiewaarden voorspelden ook een lager risico op astma tot drie jaar later.

Misschien is het logischer om te verwachten dat moeders met een sterke steun van hun familie gezondere kinderen hebben. Maar familiewaarden geven een culturele maatstaf weer die kan bestaan buiten iemands actuele omstandigheden. ‘Culturele geloven en ideeën kunnen worden onderscheiden van iemands huidige realiteit. Familiewaarden gaan over geloof en idealen binnen gezinnen. Daarom worden familiewaarden als een culturele bron gezien. De bron van familiewaarden lijkt een gunstig effect te hebben op zowel de zwangere moeders al de lichamelijke gezondheid van hun kinderen. Dat zorgt voor het doorgeven van gezondheid van één generatie op de andere,’ concludeert Abdou.

Referentie
1. C.M. Abdou, T.P. Dominguez and H.F. Myers. Maternal familism predicts birthweight and asthma symptoms three years later. Social Science & Medicine, 2012; DOI: 10.1016/j.socscimed.2012.07.041.Reacties