Moederstem Kan Gezondheid Premature Baby’s Verbeteren

Alhoewel het ziekenhuis de omgeving is waar te vroeg geboren baby’s moeten zijn zodat hun leven gered kan worden, is het uiteraard niet de meest ideale omgeving voor pasgeborenen om zich optimaal te ontwikkelen. Amir Lahav, directeur van de neonatale onderzoeksafdeling bij BWH (Brigham and Women’s Hospital), bedacht dat premature baby’s wellicht de geluiden van de baarmoeder misten.

Premature baby’s lopen een groot risico op hart- en longproblemen. Lahav en zijn collega’s wilden weten of een gesimuleerde geluidsopname van de baarmoeder cardio-respiratoire gebeurtenissen bij de pasgeborene kon verminderen. Aan deze studie deden 14 extreem premature baby’s – geboren tussen 26 en 32 weken – mee. De baby’s hoorden vier keer per dag geluidsopnames, genaamd MSS (maternal sound stimulation). Ieder kind kreeg een gepersonaliseerde geluidsopname te horen. Deze bestond uit de stem van de moeder en haar hartslag. De opnames werden in baby’s couveuse afgespeeld. Hiervoor hadden de wetenschappers een speciaal audiosysteem ontwikkeld.

De onderzoekers vonden dat er veel minder hart- en longproblemen voorkwamen als de prematuren werden blootgesteld aan MSS, in vergelijking met de normale ziekenhuis geluiden. Dit effect bleek statistisch significant bij baby’s van 33 weken en ouder. ‘Onze bevindingen zijn veelbelovend en tonen aan dat blootstelling aan MSS premature baby’s kan helpen om op korte termijn hun cardio-respiratoire gebeurtenissen te verminderen. Verder hebben we mogelijk een nieuwe ingang met kansen is gevonden om de fysiologische gezondheid van deze baby’s te verbeteren. Zonder gebruik te maken van medicijnen,’ geeft Lahav aan.

De resultaten suggereren ook dat er een periode is waarin baby’s auditieve (gehoor) ontwikkeling nog het meest intact is en dat de interventie van MSS mogelijk dan voor de meeste impact kan zorgen,’ concludeert Lahav. De wetenschappers geven aan dat er meer onderzoek nodig is. Hun studie was kleinschalig en er moet worden gekeken of deze manier van extra zorg een positieve invloed heeft op de gezondheid van meerdere te vroeg geboren baby’s.
Referentie
1. L. Doheny, S. Hurwitz, R. Insoft, S. Ringer and A. Lahav. 2012. Exposure to biological maternal sounds improves cardiorespiratory regulation in extremely preterm infants. Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine, February 2, 2012; DOI: 10.3109/14767058.2011.648237.Reacties

 1. Leuk, zo'n studie. Maar ook prematuur geboren baby's zijn veel beter af met een echte moeder in plaats van een bandje met mama geluid.
  In plaats van in een couveuse zouden ook extreem prematuur geboren baby's in het ziekenuis verzorgt moeten worden terwijl ze op de borst van mama of papa liggen, terwijl ze gevoed worden met echte moedermelk. Dan heeft de baby de optimale verzorging en de minste kans op complicaties!
  Dus ziekenhuizen, geen couveuses meer maar gezinskamer! Voor iedereen het beste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je reactie deed me denken aan deze column: http://www.borstvoeding.com/columns/koester.html

   Verwijderen
  2. De door jou genoemde column verwoordt heel goed wat ik als moeder van een prematuur geboren kind al lang wist. Zo'n couveuse levert voor zowel ouders als baby een enorm trauma op. Iedere keer als je je kind achter laat in dat glazen hokje breekt je hart opnieuw maar je hebt geen keus. Veel buidelen en "lui" ouderschap maken het hopelijk weer een beetje goed maar ik wordt ontzettend boos als een wetenschapper aankomt met een geluidsopname i.p.v. met mama zelf.

   Verwijderen

Een reactie posten