‘Ongezonde’ Verandering in Darmen Helpt Zwangere Vrouwen

De samenstelling van microben in de darmen maken een drastische verandering door tijdens de zwangerschap. Alhoewel deze veranderingen onder de meeste omstandigheden worden geassocieerd met ziekten, brengen ze waarschijnlijk voordelen voor zwangere vrouwen met zich mee. Dat is de bevinding van een Amerikaans onderzoek. ‘De resultaten suggereren dat onze lichamen zich samen met de microbiotica hebben ontwikkeld. En mogelijk gebruiken we het zelfs om de stofwisseling van moeder aan te passen zodat de foetus met de juiste ondersteuning kan groeien,’ geeft hoofdonderzoeker Ruth Ley aan.  

Ley en haar collega’s onderzochten 91 zwangere vrouwen. Ze namen ontlasting monsters om de bacteriën van de zwangeren te analyseren. Ze vonden dat de microben in de darmen veranderden van samenstelling van het eerste tot en met het derde trimester. De bacteriën werden steeds minder ‘normaal’ en vertoonden minder diversiteit naarmate de tijd vorderde. Gezonde bacteriën namen in overvloed af, terwijl aan ziekte gerelateerde bacteriën in aantal verhoogden. Ook werden er naarmate de zwangerschap vorderde, meer tekenen van ontstekingen gevonden. ‘De veranderingen in de microben van de darmen bleken niet samen te hangen met het dieet van de zwangere vrouwen, dus we denken dat het immuunsysteem en hormonen een rol spelen,’ vertelt Ley.

Toen de onderzoekers de microben van de zwangere vrouwen in hun derde trimester toedienden aan gezonde muizen, werden de dieren dikker en vertoonden ze verhoogde ontstekingswaarden. Ook werd de stofwisseling van de muizen slechter. De muizen die de microben van het eerste trimester toegediend hadden gekregen, bleken deze symptomen niet te ontwikkelen. ‘In het derde trimester kunnen de microbiotica veranderingen veroorzaken in de stofwisseling. In de context van een zwangerschap zijn de veranderingen in het metabolisme gezond, omdat ze energieopslag in de vorm van vet veroorzaken en de foetus helpen ondersteunen. Echter buiten een zwangerschap kunnen deze veranderingen leiden tot de ontwikkeling van ziekten zoals diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen,’ sluit Ley af.

Referentie
1. O. Koren, J.K. Goodrich, T.C. Cullender, A. Spor, K. Laitinen, H. Kling Bäckhed, A. Gonzalez, J.J. Werner, L.T. Angenent, R. Knight, F. Bäckhed, E. Isolauri, S. Salminen and R.E. Ley. 2012. Host Remodeling of the Gut Microbiome and Metabolic Changes during Pregnancy. Cell, 2012; 150 (3): 470 DOI: 10.1016/j.cell.2012.07.008.

Reacties