Overgangsleeftijd Moeder Voorspelt Vruchtbaarheid Dochter - Ervaring

Afgelopen vrijdag bleek dat de overgangsleeftijd van moeder een duidelijk indicatie geeft voor de vruchtbaarheid van haar dochter: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/11/overgangsleeftijd-moeder-voorspelt.html. Als de moeder pas op een late leeftijd (vanaf 55 jaar) haar menopauze heeft bereikt, dan vermindert de eicelvoorraad van de dochter maar met 3 tot 4 procent per jaar. Dit zou haar een langer vruchtbaar leven kunnen geven.

Sommige vrouwen worden nog op late leeftijd (vanaf 40 jaar) op een natuurlijke wijze moeder. Zonder verdere problemen. En dat terwijl veel vrouwen al meer moeite krijgen met zwanger worden na hun 35e of nog eerder. De resultaten van het onderzoek verklaren dit bijzondere verschijnsel door te kijken naar de overgangsleeftijd van hun moeder.

Als ik kijk naar mijn moeder en de gegevens uit de studie meeneem, dan staat me nog een lange periode van vruchtbaarheid te wachten. Mijn moeder kwam pas in de overgang toen ze rond de 57 jaar was. Bijzonder is ook dat er in mijn moeders familie meerdere vrouwen zijn geweest die zelfs nog tot ruim in de 40 kinderen kregen.

Ik ben nu 33, volgens de gegevens van het onderzoek zou mijn vruchtbaarheid pas gaan verminderen rond mijn 37e  levensjaar. Uiteraard ga ik er niet zomaar vanuit dat dit ook de waarheid voor mij is. Maar ik ervaar het wel als een prettige gedachte. Ik droom nog steeds van meer kinderen, dus het zou heel mooi zijn als er nog wat vruchtbare jaren voor me in het verschiet liggen.

Wanneer kwamen jullie moeders in de overgang? Staat jullie mogelijk nog een lange vruchtbaarheid te wachten? Of zit dit bij jullie waarschijnlijk niet in de genen?

Reacties

 1. Mijn moeder is 51 en nog niet in de overgang, dus voorlopig ziet het er goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijzonder is dat he! Ik ben er iig blij mee dat ik waarschijnlijk nog wel even vruchtbaar blijf, met dank aan mijn erfelijke materiaal ;)

   Verwijderen
 2. Mijn grootmoeder aan moeders kant overleed op 54 jarige leeftijd en toen menstrueerde ze nog, en regelmatig ook. Mijn moeder is inmiddels 55 en gebruikt de afgelopen 15 jaar de prikpil. Ze laat regelmatig bloedonderzoek doen en daaruit blijkt dat ze beter nog niet kan stoppen, omdat de kans nog altijd bestaat dat zij zonder anticonceptie nog altijd vruchtbaar is!
  Voor mij ziet het er dus goed uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O wauw EIDi, dus je moeder weet het helemaal 100% zeker dat ze nog niet in de overgang is!

   Hoe gaat het eigenlijk met je zwangerschap?

   Verwijderen
 3. Mijn oma was op haar 59e nog iedere maand ongesteld, mijn moeder heeft, geloof ik, gemenstrueerd tot haar 58e en ik was zelf ook 58 toen ik voor het laatst ongesteld was...... Voor mijn kinderen hoef ik dus helemaal niet bang te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi vind ik het wel dat je het kunt doorgeven. Tenminste de kans is nu al waarschijnlijk redelijk groot voor mijn eigen dochter dat ook zij met een lange vruchtbaarheid is gezegend. Ik hoop het iig voor haar dat ik het aan haar door heb mogen geven :)

   Verwijderen

Een reactie posten