Praten Stimuleert Baby’s Hersenontwikkeling

Baby’s brein blijkt zich beter te ontwikkelen als moeder regelmatig een gesprek met haar kind aangaat. Dat is de uitkomst van een Amerikaanse studie. Ruim voordat ze zelf leren praten, spelen woorden al een belangrijke rol in hun ontwikkeling. Al bij baby’s van drie maanden oud hebben woorden een grotere impact op de hersenen dan andere geluiden zoals muziek. Eerder bleek al dat baby's de kracht van taal begrijpen: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/11/babys-begrijpen-al-de-kracht-van-taal.html.

Voor het onderzoek kregen vijftig baby’s van drie maanden oud afbeeldingen van een vis of een dinosaurus te zien. Bij die beelden kregen ze geluidjes of woorden te horen. De wetenschappers noteerden hoe lang ze naar elke foto keken. Baby’s die woorden hadden gehoord, bleken langer naar de afbeelding te kijken. Op deze manier konden ze de foto in een categorie in hun hersenen onderbrengen. Alleen als er met woorden werd gecommuniceerd, konden de baby’s een categorie vormen.

De wetenschappers waren verrast over de resultaten. ‘Bij baby's jonger dan drie maanden hebben woorden een speciale invloed die de mogelijkheid ondersteunen een bepaalde categorie te vormen,’ zegt onderzoeker Susan Hespos. ‘We vermoeden dat menselijke spraak gericht aan jonge kinderen hun aandacht vergroot voor de omgeving waardoor ze zo makkelijker een categorie kunnen vormen,’ voegt onderzoeker Sandra Waxman toe. Naar verwachting wordt die categorisering naarmate de kinderen ouder worden steeds nauwkeuriger. Op dat moment gaan ze individuele woorden ook uit gewone zinnen oppikken en begrijpen ze wat woorden betekenen.  

Referentie
1.
A.L. Ferry, S.J. Hespos, and S.R. Waxman. 2010. Categorization in 3- and 4-Month-Old Infants: An Advantage of Words Over Tones. Child Dev. 2010 Mar-Apr; 81(2): 472–479. DOI: 10.1111/j.1467-8624.2009.01408.x.

Reacties