Rechtop Zitten Helpt Baby’s Leren – Ervaring

Afgelopen woensdag bespraken we het belang van baby’s houding op zijn leercapaciteiten. Zelfstandig kunnen zitten blijkt een diepgaand effect te hebben op hun vermogen om te leren over objecten. Ook tonen de resultaten aan dat baby’s die rechtop kunnen zitten met hulp, al net zo goed kunnen leren als zelfstandig zittende baby’s: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/12/rechtop-zitten-helpt-babys-leren.html.

Onze dochter vond het prachtig om ‘rechtop’ te zitten op onze bank. Ze schaterde het dan uit van plezier. Ze leek dan meteen geen kleine baby meer. Heel vreemd, alsof ze ineens met een wijdere en wijzere blik de wereld in kon kijken. Haar interesse voor bepaald speelgoed - zoals blokken - was ook veel groter als ze met hulp rechtop zat. De resultaten van het onderzoek bevestigen onze gedachten van toen. Door het rechtop zitten met ondersteuning was ze in staat om verschillende objecten anders te observeren.  

Ook onze zoon kregen we met stralende oogjes op de foto toen hij voor het eerst naast zijn grote zus op de bank zat. Heel mooi om te zien dat hij zelf wist hoe groot het moment was. Het luidde ook bij hem een nieuwe fase in. Het zelfstandig rechtop willen zitten volgde al snel daarna. Tegelijkertijd werd zijn interesse voor de wereld om hem heen duidelijk groter. Vanuit zittende positie kon hij natuurlijk een stuk gemakkelijker de omgeving bekijken en objecten onderzoeken.

Onze dochter heeft vanuit zittende positie leren bilschuiven en is daarna meteen gaan lopen. Kruipen heeft ze overgeslagen. Ook onze zoon besloot deze stap te skippen en is zich al zittend overal aan gaan optrekken. Zo leerde hij rechtop staan en vanuit daar lopen. Rechtop zitten legden voor onze kinderen de basis voor rechtop lopen. En zorgde zeker voor een grote stap in hun cognitieve ontwikkeling.

Reacties

  1. Ja, rechtop zitten maakt dat de spieren in de hals worden aangespannen(om het hoofd rechtop te kunnen houden) waardoor de oren en ogen veel beter kunnen samenwerken met het evenwichtsorgaan. Bovendien zorgt het rechtopstaande bovenlichaam dat het middenrif gaat zakken (eerst gewoon door de zwaartekracht) en dat de adem verdiept wordt Dat zorgt er ten eerste voor dat het kind makkelijker geluiden kan voortbrengen en zijn ogen beter kan bewegen rondom zich. Maar ook wordt de spierspanning in alle spieren ietsje hoger en de doorbloeding is beter. Zo worden de spieren sterker. Ooo, het zit allemaal zo mooi in elkaar....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de extra nuttige informatie Janneke! Het zit ook allemaal al zo mooi in elkaar, daar moeten we (weer) meer op leren vertrouwen :)

      Verwijderen

Een reactie posten