Speciale Cellen Beschermen Foetus tegen Afstoting

Amerikaans onderzoekers hebben ontdekt dat het bloed van zwangere muizen speciale cellen bevat. Deze cellen zorgen ervoor dat de ongeboren baby tegen afstoting - door het immuunsysteem van de moeder - is beschermd. De foetus draagt voor de helft het vreemde DNA van de vader bij zich. Dat zorgt voor een afweerreactie bij de zwangere vrouw. Waarom  het lichaam toch niet over gaat op het afstoten van de baby, hebben de wetenschappers nu ontdekt. Het immuunsysteem van de moeder blijkt te worden onderdrukt door T-remmercellen.

Bij moedermuizen zorgen de T-remmercellen ervoor dat de afweerreactie van de moeder niet het weefsel van de muizenbaby’s aanvalt. Naarmate de zwangerschap vorderde bleken deze cellen in aantallen te stijgen. Tijdens de bevalling verhonderdvoudigde de T-remmercellen. Opmerkelijk was dat na de bevalling deze cellen nog in kleine hoeveelheden aanwezig waren in het bloed van de moedermuizen. Bij een tweede zwangerschap van dezelfde vader steeg het aantal T-remmercellen in een snel tempo.

De onderzoekers denken dat het resultaat mogelijk sommige zwangerschapscomplicaties bij mensen, zoals zwangerschapsvergiftiging,  kan verklaren. Het gevonden ‘geheugen’ van de T-remmercellen kan wellicht verklaren waarom dergelijke complicaties minder vaak voorkomen bij vrouwen als ze voor de tweede keer zwanger zijn van dezelfde partner. De wetenschappers verwachten zelfs dat de cellen in de toekomst gebruikt zouden kunnen worden om een vaccin te maken tegen deze complicaties.
Referentie
1. Jared H. Rowe, James M. Ertelt, Lijun Xin and Sing Sing Way. 2012. Pregnancy imprints regulatory memory that sustains anergy to fetal antigen. Nature; 4 oktober 2012. DOI: 10.1038/nature11462.

Reacties

Een reactie posten