Waarom Worden Baby’s Vaak Ziek?

Er werd verondersteld dat het leren vechten tegen infecties - net zoals lopen en praten - iets is wat kinderen pas ontwikkelen als ze ouder worden. Maar een nieuwe Amerikaanse studie suggereert dat het natuurlijke vermogen om infecties te bestrijden al vanaf het begin aanwezig is.
 
Het immuunsysteem van jonge kinderen kan wel al vechten, maar wordt afgeremd. Door een experiment met muizen kwamen de onderzoekers tot deze conclusie. Ze ontdekten dat de productie van belangrijke cellen voor het immuunsysteem – NK-cellen – wordt geregeld door het eiwit TGF-β. Dit eiwit geeft signalen af die de groei van essentiële immuuncellen in de eerste levensperiode tegenhouden. Nadat de wetenschappers ervoor zorgden dat het eiwit geen signalen meer kon afgeven, werden de NK-cellen in jonge muizen veel sneller volwassen. Op volwassen leeftijd bleken deze muizen gemiddeld zo’n tien keer meer volwassen NK-cellen te hebben, in vergelijking met muizen waarbij TGF-β niet was afgeremd.

‘Wat er gebeurt op jonge leeftijd is dat natuurlijke cellen die virussen vernietigen, zoals vele andere immuuncellen, nog niet hun complete functionaliteit hebben. Dit gebeurt pas als ze een volwassen leeftijd hebben bereikt,’ zegt Yasmina Laouar. ‘Ons doel was het vinden van factoren die de productie en rijping van NK-cellen al vroeg in ons leven afremmen. En dat is gelukt. Tot onze verrassing ontdekten we dat NK-cellen al op een leeftijd van tien dagen volwassen kunnen worden, zolang het signaal van TGF-β maar geblokkeerd wordt,’ vervolgt Laouar.

De onderzoekers verwachten dat het eiwit TGF-β ook bij baby’s zorgt voor een afremming van het immuunsysteem. Hierdoor functioneren de NK-cellen pas optimaal als een kind ouder is. Tot deze tijd beschikken kinderen over een onvolgroeid immuunsysteem dat nog niet kan beschermen tegen infecties. Baby’s worden vaker ziek, omdat ze vatbaarder zijn voor virussen.  


Referentie
1. J.P. Marcoe, J.R. Lim, K.L. Schaubert, N Fodil-Cornu, M. Matka, A.L. McCubbrey, A.R. Farr, S.M. Vidal and Y. Laouar. TGF-β is responsible for NK cell immaturity during ontogeny and increased susceptibility to infection during mouse infancy. Nature Immunology, 2012; DOI: 10.1038/ni.2388.


Reacties