Goede Ouder-Baby Hechting Zorgt voor Gelukkig en Stabiel Kind Later

Ouders die een diepe band opbouwen met hun baby zorgen ervoor dat hun kind later gelukkig door het leven gaat en normaal sociaal gedrag vertoont. Dat is de uitkomst van een recente Amerikaanse studie. De wetenschappers vonden dat veilig gehechte baby’s minder risico liepen om later afwijkend en agressief gedrag te vertonen. Ook bleken ze minder kans te hebben op het ontwikkelen van andere emotionele en gedragsproblemen.

‘Er is een echt belangrijke periode waarin moeders en vaders een veilig gehechte relatie met hun kind kunnen ontwikkelen en dat is gedurende de eerste twee levensjaren. Deze periode lijkt een kritische rol te spelen in de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Tenminste één ouder zou deze investering moeten maken,’ zegt onderzoeker Sanghag Kim. Voor dit onderzoek werkte ze samen met Grazyna Kochanska. Al eerder bespraken we een onderzoek van Kochanska over ouder-baby hechting en het effect hiervan op kleuterleeftijd: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/09/diepe-band-ouders-en-baby-investering.html.
 
De wetenschappers bestudeerden de relaties van 102 baby’s van 15 maanden oud met beide ouders. Op de leeftijd van acht jaar werden de kinderen (86) en de relaties met hun ouders opnieuw bekeken. De ouders werden apart ondervraagd en tegelijkertijd kregen hun kinderen vragen voorgelegd. De onderzoekers vroegen ook om feedback van de leraren van de kinderen. Ze moesten aangeven of de leerling emoties zoals piekeren of verdriet vertoonden. Ook naar de andere kant van emoties uiten, door bijvoorbeeld ongehoorzaamheid en agressie, werd gevraagd. Interessant gegeven was dat de berichten van de kinderen en hun leraren behoorlijk gelijk waren, maar dat ze anders waren dan de evaluatie met de ouders. ‘Ouders en leraren hadden een ander perspectief. Ze observeren hun kinderen in een andere omgeving en omstandigheden. Daarom hebben we gegevens verzameld van meerdere informanten die het kind kenden,’ zegt Kim.
 
Baby’s die geen veilige hechting lieten zien met hun ouders bleken een groter risico te lopen op het ontwikkelen van angsten, zorgen en agressie rond hun achtste levensjaar. De onderzoekers vonden het verrassend dat baby’s die zich aan beide ouders voelden gehecht, geen extra mentale of emotionele voordelen hiervan hadden met acht jaar in vergelijking met kinderen die een band hadden met slechts één ouder. Mogelijk is een positieve, warme, veilige band met minstens één ouder genoeg om een stevige basis voor de ontwikkeling van kinderen te bieden. Andere studies hebben wel aangetoond dat een veilige hechting met beide ouders aanvullende voordelen voor kinderen kan geven. Deze studie heeft echter de kinderen ook bekeken toen ze ouder waren en daarom zijn de resultaten wellicht vollediger dan bij eerdere onderzoeken. ‘De studie laat zien dat beide ouders een veilige hechting met hun baby kunnen ontwikkelen. En hiermee zorgen ze voor een optimale omgeving waarin hun kind een gezonde, emotionele groei kan doormaken,’ concludeert Kim.


Referentie
1. G. Kochanska and S. Kim. 2012. Early Attachment Organization With Both Parents and Future Behavior Problems: From Infancy to Middle Childhood. Child Development, 2012; DOI: 10.1111/j.1467-8624.2012.01852.x.


Reacties

  1. Daarom hebben we gegevens verzameld van meerdere informanten die het kind konden,’ zegt Kim. Is kenden niet beter?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, je hebt gelijk! Ik heb het direct aangepast, bedankt voor het meedenken :)

      Verwijderen

Een reactie posten