Heeft Zindelijkheidstraining al Nut bij Baby’s?

Internationaal onderzoek laat zien dat Westerse kinderen steeds later zindelijk worden. Ze zijn gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar oud voordat ze zonder luiers kunnen. De situatie in Vietnam is heel anders. Volgens een recente studie zijn Vietnamese baby’s al zindelijk met negen maanden. Hoe kan dit verschil zo groot zijn? In de Vietnamese cultuur is het normaal dat zindelijkheidstraining begint vanaf de geboorte. Luiers worden hierbij nauwelijks gebruikt. Uit eerder onderzoek bleek al dat cultuur een grote rol kan spelen op de manier en leeftijd waarop kinderen zindelijk worden gemaakt: http://denieuwebaby.blogspot.nl/2012/06/hebben-babys-luiers-nodig.html.

De wetenschappers volgden 47 baby’s en hun Vietnamese moeders twee jaar lang. Ze wilden de procedure van hun zindelijkheidstraining in kaart brengen. De techniek is gebaseerd op het gevoelig zijn voor de tekenen die baby’s geven wanneer ze moeten plassen. ‘De vrouw maakt dan een speciaal fluitend geluid om haar baby eraan te laten herinneren. De ‘fluit methode’ begint al meteen na de geboorte en krijgt een steeds belangrijkere betekenis in de communicatie tussen moeder en baby naarmate de tijd vordert,’ geeft onderzoeker Anna-Lena Hellström aan.

Volgens de studie zien de vrouwen duidelijke tekenen van progressie als hun baby’s drie maanden oud zijn. De meeste baby’s kunnen een potje zelfstandig gebruiken bij de tijd dat ze negen maanden oud zijn als ze er aan worden herinnerd. En op de leeftijd van twee jaar verzorgen ze hun gehele toiletbehoeften zelf. Niet alleen levert de vroege zindelijkheidstraining met gebruik van weinig luiers geld- en milieuvoordeel op en neemt het ouders deze praktische taak snel uit handen, het zorgt er ook voor dat baby’s eerder de controle over hun blaas krijgen. ‘Onze resultaten laten ook zien dat Vietnamese baby’s hun blaas effectiever legen. Dit betekent dus dat de zindelijkheidstraining op zichzelf zorgt voor blaascontrole en dat leeftijd hierin geen rol speelt,’ zegt Hellström.

In de Westerse cultuur is het idee dat baby’s niet zindelijk gemaakt kunnen worden, gemeengoed geworden. Ouders moeten wachten tot hun kinderen ouder zijn, voordat ze kunnen beginnen met zindelijkheidstraining. Het bewijs van Vietnam toont aan dat een meer verfijnde communicatie tussen ouders en hun baby’s de mogelijkheid creëert om eerder met zindelijkheidstraining te beginnen en het daardoor vroeger te kunnen afsluiten.

Referentie
1. T. Hoa Duong, U. Jansson and A. Hellström. 2012. Vietnamese mothers' experiences with potty training procedure for children from birth to 2 years of age. Journal of Pediatric Urology, 2012; DOI: 10.1016/j.jpurol.2012.10.023.

Reacties

 1. Mijn kleinzoon in Vietnam was met 9 maanden zindelijk. Dat ging als volgt: je gaat ca. elke 1,5 uur achterstevoren op het toilet zitten met de baby dwars op je knieen, zet de kraan aan zodat hij het geluid van water hoort en roept PSSS. Als hij/zij inderdaad plast volgt lof. Hij kreeg toen snel door dat hij zelf ook PSSS kon roepen en was met 9 maanden overdag zindelijk. Je moest hem er wel aan herinneren als hij druk zat te spelen.
  Mijn eigen dochter was met 1,5 zindelijk. Ik trok haar alleen een badstof onderbroekje aan en hield het potje bij de hand. Als het goed ging, veel lof. Ze had het in een week door en droeg toen alleen nog 'snachts luiers.
  Alle ouders die dit ook willen doen, veel sukses gewenst.

  Christine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het heel interessant. Op welke leeftijd begin je, direct na de geboorte?
   En als je geen kraan hebt bij het toilet? Lukt het dan toch?

   Verwijderen
  2. Prachtig ervaringsverhaal Christine! Dank hiervoor :)

   Verwijderen
  3. @EIDi: bij de baby's van het onderzoek werd er vanaf de geboorte al begonnen met zindelijkheidstraining.

   Verwijderen
 2. Zie het boek: je baby op het potje. Daar staat t uitgebreid uitgelegd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Rozemarijn voor de tip!

   Voor geïnteresseerden, hier kun je het boek bestellen: http://www.bol.com/nl/p/je-baby-op-het-potje/1001004002906435/?Referrer=ADVNLGOT0020081001004002906435

   Verwijderen
 3. Mijn oudste van 3 is nog niet zindelijk en weigert pertinent naar de wc te gaan. Hij ziet het als een onderbreking van zijn spel en een vieze volle luier hindert hem niet. Mijn jongste heeft vanwege meerdere darmoperaties wat problemen met ontlasten. We zetten hem nu na elke maaltijd op het potje en daar gaat het veel beter. Inmiddels kruipt hij er zelf naartoe :-).

  http://www.prilleven.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze zoon werd pas zindelijk met vier jaar. Eerder kwamen we niet verder dan pogingen met hem ;) Hij had hetzelfde als jouw oudste. Hij had er ook totaal geen behoefte aan. Liever gewoon een luierbroekje. Wel zo handig, want dan kon hij al zijn activiteiten gewoon voortzetten.

   Ik zou het dus over een tijdje bij je driejarige gewoon weer opnieuw proberen. Op een gegeven moment klikt het heus wel. Bijzonder dat je jongste ondanks zijn darmoperaties toch al zo'n interesse in het potje heeft! Dadelijk is hij nog eerder zindelijk dan je oudste ;)

   Verwijderen

Een reactie posten