Leer Baby’s Verschillende Huilen Herkennen

Het is niet gemakkelijk om erachter te komen waarom een baby huilt, zeker voor nieuwbakken ouders. Alhoewel de meeste voorkomende redenen honger, pijn, boosheid en angst zijn, kunnen volwassenen niet gemakkelijk de emotie benoemen die leidt tot een huilende baby. ‘Huilen is de belangrijkste manier voor baby’s om hun emoties te kunnen uiten en in verreweg de meeste gevallen ook de enige manier die ze hebben om ze over te brengen,’ legt onderzoeker Mariano Chóliz uit.

Chóliz en zijn collega’s onderzochten de verschillen in het huilpatroon van 20 baby’s tussen de 3 en 18 maanden oud. Ze keken hierbij naar drie karakteristieke emoties bij baby’s: angst, boosheid en pijn. Het grootste verschil bleek te zitten in de activiteit van de ogen en de dynamiek van het huilen. ‘Als baby’s huilen omdat ze bang of boos zijn, houden ze hun ogen open. Maar als ze huilen omdat ze pijn hebben, dan sluiten ze hun ogen,’ zegt Chóliz. Voor de dynamiek van het huilen zijn zowel de gezichtsbewegingen als de intensiviteit van het huilen van belang.

Daarnaast observeerden het team hoe accuraat volwassenen in staat waren om de emoties in baby’s huilgedrag te herkennen. De volwassenen bleken moeite te hebben met het identificeren met de emotie achter baby’s huilen, zeker in het geval van boosheid en angst. ‘Alhoewel de observeerders de oorzaak niet duidelijk konden herkennen, lieten ze als er sprake was van huilen omdat de baby’s pijn hadden wel een meer intense affectieve reactie zien dan als het huilen om boosheid of angst ging,’ geeft Chóliz aan. Het feit dat pijn de meest gemakkelijk te herkennen emotie is, kan een evolutionaire verklaring hebben. Huilen kan een waarschuwing van een potentieel serieuze bedreiging van gezondheid of overleving zijn en de verzorger moet hier snel op reageren.

Als een baby huilt, laten de gezichtsspieren veel spanning bij het voorhoofd, wenkbrauwen, mond en wangen zien. De wetenschappers observeerden de verschillende gezichtsuitdrukkingen en de dynamiek van het huilgedrag tussen de drie negatieve emoties. Uit de resultaten blijkt dat de volgende patronen zichtbaar worden tijdens het huilen van de baby’s:

1. Boosheid
Bij boosheid neemt de intensiteit van het huilen geleidelijk aan toe. Het merendeel van de baby’s heeft de ogen half open staan. En het lijkt alsof ze nergens naar kijken of dat ze ergens op zijn gefixeerd op een prominente manier. Verder staat hun mond open of half-open.
2. Angst
In het geval van angst blijven de ogen bijna de hele tijd open. Verder hebben baby’s soms een doordringende blik en bewegen ze hun hoofd naar achteren. Hun huilen lijkt explosief te zijn na een geleidelijke toename van spanning en blijft in dezelfde intensiteit.
3. Pijn
Bij het ervaren van pijn laten baby’s hun ogen de hele tijd gesloten. En als ze hun ogen wel open doen is dit slechts voor enkele seconden en laten ze een afwezige blik zien. Daarnaast is er hoog niveau van spanning rondom de ogen en blijft het voorhoofd gefronsd. Het huilen begint plotseling en meteen met een maximale intensiteit. Het start direct na de pijnprikkel en houdt continu aan.


Referentie
1. M. Chóliz, E.G. Fernández - Abascal and F. Martínez - Sánchez. 2012. Infant Crying: Pattern of Weeping, Recognition of Emotion and Affective Reactions in Observers. The Spanish Journal of Psychology, 2012; 15 (3) DOI: 10.5209/rev_SJOP.2012.v15.n3.39389.


Reacties