Modern Ouderschap Hindert Hersenontwikkeling en Empathie

De sociale omgang en culturele overtuigingen van het moderne leven houden een gezonde hersenontwikkeling bij kinderen tegen. Ook het creëren van normale emotionele vaardigheden wordt hierdoor tegengehouden. Dat is de uitkomst van wetenschappelijke onderzoeken in diverse vakgebieden. ‘De geadviseerde zorg en het geloof hierin is standaard geworden in onze huidige cultuur. Zoals het gebruik van kunstvoeding, het isoleren van baby’s in hun eigen kamer en het idee dat te snel reageren op een huilende baby hem mogelijk kan ‘verwennen’,’ geeft onderzoeker Darcia Narvaez aan.

De nieuwe resultaten leggen een link met meer sensitief ouderschap. In vroegere jager-verzamelaars samenlevingen was er totaal geen sprake van de huidige, meer afstandelijke manier van grootbrengen van baby's. Voor meer informatie over een meer natuurlijke manier van opvoeden, zie: http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2013/01/goede-ouder-baby-hechting-zorgt-voor.html en http://www.denieuwebaby.blogspot.nl/2012/05/natuurlijk-ouderschap-deel-2.html. Vele deskundigen zijn aan het heroverwegen of sommige aspecten van onze moderne, culturele manier van omgaan met kinderen wel de juiste zijn. ‘Borstvoeding geven aan baby’s, reageren op huilen, bijna altijd zorgen voor huid-op-huid contact en het hebben van meerdere volwassen verzorgers zijn sommige van de aspecten van de opvoeding van onze voorouders. Van deze opvoeding is aangetoond dat het zorgt voor een positieve invloed op de hersenontwikkeling, welke niet alleen persoonlijkheid creëert, maar ook helpt bij lichamelijke gezondheid en morale ontwikkeling,’ vervolgt Narvaez.

Studies hebben aangetoond dat het reageren op baby’s behoeften - dus niet laten huilen - de ontwikkeling van het geweten stimuleert. Ook hebben positieve aanrakingen effect op de stressreactie, de impulscontrole en empathie van kinderen. Daarnaast zorgt vrij spelen voor een vergroting van de sociale capaciteiten en verlaagt het agressie. En als een kind de beschikking heeft over een groep van ondersteunende verzorgers (naast de moeder), dan geeft dit een positieve invloed op het IQ en egoveerkracht zowel als empathie. Amerika zit in een neerwaartse spiraal op al deze kenmerken. ‘De toekomst voor de Amerikaanse jeugd ziet er steeds slechter uit, zeker in vergelijking met 50 jaar geleden,’ zegt Narvaez. In plaats van te worden vastgehouden, spenderen baby’s veel meer tijd door in kinderwagens, autozitjes en wipstoeltjes dan in het verleden het geval was. Maar 15 procent van de vrouwen geeft nog borstvoeding met 12 maanden, families zijn vaak gebroken en vrij spelen goedgekeurd door ouders is dramatisch gedaald sinds 1970.

Mogelijk hangt de moderne manier van ouderschap samen met de epidemie van angsten en depressies in alle leeftijdsgroepen, inclusief jonge kinderen. Ook is er steeds meer sprake van van agressief gedrag en criminaliteit bij jonge kinderen en neemt de empathie af. Toch kan er ook later in het leven van kinderen nog voor een positieve impact worden gezorgd. ‘De rechter hersenhelft, welke veel van onze zelfregulatie, creativiteit en empathie regelt, kan nog groeien later in het leven. De rechter hersenhelft groeit door activiteiten zoals stoeien, dansen en artistieke uitingen. Dus op ieder moment kan een ouder een creatieve activiteit met een kind gaan uitvoeren en kunnen ze samen groeien,’ sluit Narvaez af. 
Referentie
1. D. Narvaez, et al. 2013. Modern parenting may hinder brain development. University of Notre Dame; 2013, January 7;
http://ccf.nd.edu/symposium/2012-symposium-presentations.


Reacties

 1. Toch blij dat ik niet zo modern ben dan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En hopelijk wordt ouderwets snel weer hip, zo gaat het toch altijd he ;)

   Verwijderen
 2. Niet specifiek over bovenstaande bijdrage, maar ik zou graag willen weten of er ook onderzoek is gedaan naar een hydrofiele luier tijdelijk over het hoofdje van je baby leggen om deze rustig te laten inslapen.

  Over afvallen tijdens lactatie lees ik over afvalstoffen in de melk. Is dit ook wetenschappelijk onderzocht? Ook wat het effect hiervan is op je baby?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, niet dat dit onderzoek bij mij bekend is iig. En eerlijk gezegd klinkt het ook verontrustend, om een hydrofiele luier over het hoofdje van de baby te leggen. Baby's kunnen het beste in slaap vallen als ze aan de borst liggen :)

   Zolang je in een normaal, rustig tempo afvalt en gezond blijft eten tijdens het geven van borstvoeding, dan is er niets aan de hand. Veel vrouwen vallen ook al automatisch af van het geven van borstvoeding, zonder dat ze een dieet volgen. Alleen als je bijvoorbeeld een crash dieet zou gaan volgen, dan is dit schadelijk voor je baby (en voor jou).

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen dat er ook eens andere berichten in de media komen dan wat we gewend zijn.

  Wat ik mis in haar onderzoek is dat voeding ook een heel belangrijke rol speelt in alle vormen van ontwikkeling van het kind. En wat kinderen tegenwoordig te eten krijgen wijkt nogal af van wat er vroeger gegeten werd, de invloed daarvan is vele malen groter dan de meeste mensen vermoeden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat om de uitkomst van meerdere studies. En uiteraard speelt borstvoeding wel een grote rol. Dit is de belangrijkste voeding voor zeker het eerste levensjaar.

   Ik begrijp dat je het over een ander soort voeding hebt, maar wil nog even benadrukken dat moedermelk wel degelijk onder voeding valt :)

   Verwijderen
 4. Ik voelde het gewoon zo aan,alle boeken ten spijt.
  Als iemand opmerkingen had over mijn langvoeden (b), waarom mijn kind(eren) altijd op/aan mij hangen, mijn kindjes bij ons in bed slapen (tot ze zelf ermee klaar zijn).. Het voelt zoveel natuurlijker en gewoon normaal aan! Ik zie dat het hun goed doet en mij misschien nog meer.. Ik moet gewoon constant aan het kruintje kunnen ruiken lol. Hoe steviger hun basis, hoe zelfzekerder ze de wereld kunnen gaan verkennen. We zijn primaten en dragers. Moesten we vroeger ons kinderen zo van ons afstoten als nu bon ton is, ze waren allemaal opgevreten door wilde beesten. Je krijgt zo'n 200.000 jaar evolutie niet in twee generaties weg gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenning hier hoor Marie-Jo. Vanaf het moment dat onze dochter werd geboren, nam mijn gevoel/instinct het over. En gelukkig heb ik daar ook naar geluisterd :)

   Verwijderen

Een reactie posten