Nieuwe Moeders Eerder Last van Obsessief Gedrag en Nare Gedachten

Een nieuwe moeder maakt zich mogelijk constant zorgen en controleert bijvoorbeeld regelmatig of haar baby nog ademt. Of ze is zich in eens erg bewust van bacteriën en wil alles zo steriel mogelijk hebben. Een recente studie toont aan dat vrouwen die net zijn bevallen, een veel hoger percentage van obsessieve-compulsieve symptomen laat zien in vergelijking met de rest van de bevolking. Obsessies zijn ongewenste en herhaalde gedachten of beelden die angst kunnen creëren. Ook kan er een drang (compulsie) zijn om handelingen te blijven herhalen. De wetenschappers hadden zelf herinneringen aan hun eigen obsessieve gedrag en nare gedachten tijdens de kraamperiode en wilden onderzoeken of hun ervaringen universeel waren.
 
Voor de studie moesten vrouwen vragenlijsten invullen over angsten, depressies en OCD (obsessive–compulsive disorder) twee weken en zes maanden na de geboorte. Met twee weken vulden 461 vrouwen de vragenlijsten in en met zes maanden vulden van de originele groep nog 329 vrouwen het vervolg in. De vrouwen noteerden zelf hun symptomen. Ze kregen geen klinische diagnose. Ongeveer 50 procent van de vrouwen gaf aan met zes maanden een verbetering van hun symptomen te ervaren. Maar er bleken ook vrouwen te zijn die pas symptomen gingen vertonen met zes maanden. ‘Als dit soort symptomen zich pas veel later na de bevalling ontwikkelen, dan is de kans kleiner dat ze in verband kunnen worden gebracht met een hormonale of adaptieve achtergrond,’ geeft onderzoeker Dana Gossett aan.
 
De studie vond dat 11 procent van de vrouwen met twee weken en zes maanden na de bevalling significant obsessieve-compulsieve symptomen vertoonden. Dit in vergelijking met slechts 2 tot 3 procent van de algemene populatie. De meest overheersende gedachten die vrouwen aangaven waren zorgen over hygiëne. Gevolgd door de neiging om telkens hun eigen gedrag te blijven controleren, om er zeker van te zijn dat ze geen fouten hadden gemaakt. Sommige vrouwen gaven aan opdringerige gedachten te hebben dat ze de baby pijn zouden doen. ‘Deze gedachten kunnen emotioneel pijnlijk zijn. Je wilt je baby niet pijn doen, maar je bent bang dat je dit toch gaat doen,’ zegt hoofdonderzoeker Emily Miller.

‘Voor postpartum vrouwen met obsessieve-compulsieve symptomen die normaal gesproken gewoon functioneren, kan het geruststellend zijn om te horen dat hun gedachten en gedrag vaak voorkomen en zeer waarschijnlijk vanzelf overgaan,’ vervolgt Gosset. ‘Het kan zijn dat bepaalde obsessieve gedachten en gedrag horen bij de aanpassingen van het nieuwe leven en juist passend zijn voor een nieuwe ouder, bijvoorbeeld gedachten en gedrag met betrekking tot hygiëne en veiligheid. Maar als het normale dagelijkse functioneren en het goed zorgen voor de baby en de moeder zelf in geding komt, dan houdt het aanpassingen juist tegen en kan er sprake zijn van een ziektebeeld. We moeten nu verder onderzoeken welk gedrag normaal is en welk gedrag afwijkend is,’ concludeert Gossett.Referentie
1. D. Gossett, E. Miller, et al. 2013. Is mom's obsession normal? Northwestern University. March-April 2013; The Journal of Reproductive Medicine.Reacties