Voeten Veranderen Blijvend door Zwangerschap

Een nieuwe Amerikaanse studie toont aan dat zwangerschap de schoenmaat en vorm van vrouwen voeten permanent veranderd. Platvoeten zijn een veelvoorkomend probleem voor zwangere vrouwen. De boog van de voet wordt platter naarmate de zwangerschap vordert, waarschijnlijk door het extra gewicht en de verhoging van de flexibiliteit van gewrichten. Het onderzoek suggereert dat het verlies van de hoogte van de voetboog blijvend is. ‘We hebben de voeten van vrouwen aan het begin van hun zwangerschap en vijf maanden na geboorte opgemeten. We vonden dat zwangerschap zorgt voor een blijvende verandering aan de voet,’ zegt onderzoeker Neil Segal.

De wetenschappers volgden 49 zwangere vrouwen en verzamelden statische en dynamische voetboog metingen gedurende het eerste trimester en herhaalden dit vijf maanden na de bevalling. Ze vonden dat voor ongeveer 60 tot 70 procent van de vrouwen, hun voeten langer en breder werden. Vooral lieten de resultaten zien dat gemiddeld genomen de hoogte en de soepelheid van de voetboog vijf maanden na de geboorte significant was afgenomen in vergelijking met de metingen aan het begin van de zwangerschap. Deze veranderingen veroorzaken een verlenging tussen de 2 en 10 mm van de voet en een verlaging van de voetboog. Er werd verder geen significante verandering in de verdeling van druk op de voetzool gevonden.

De studie suggereert ook dat eerste zwangerschappen mogelijk zorgen voor de meeste geobserveerde veranderingen. Terwijl tweede, derde en verdere zwangerschappen de structuur van de voet mogelijk niet veranderen. ‘We weten dat vrouwen, en zeker vrouwen die al kinderen hebben gekregen, onevenredig worden getroffen door musculoskeletale stoornissen,’ geeft Segal aan. ‘Het is mogelijk dat deze veranderingen aan de voet die gedurende de zwangerschap ontstaan, kunnen verklaren dat vrouwen een hoger risico hebben op klachten aan hun voeten, knieën, heupen en ruggengraten in vergelijking met mannen,’ concludeert Segal. Verder onderzoek is nodig om te kijken of de veranderingen in de voet structuur mogelijk kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, zoals arthritis, later in het leven.Referentie
1. N.A. Segal, E.R. Boyer, P. Teran - Yengle, N.A. Glass, H.J. Hillstrom, H.J. Yack. 2013. Pregnancy Leads to Lasting Changes in Foot Structure. American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, 2013; 92 (3): 232 DOI: 10.1097/PHM.0b013e31827443a9.

Reacties

Een reactie posten