Baby Dragen Vermindert Huilen en Verlaagt Hartslag

Het creëren van een moeder-baby band is de meest belangrijke sociale relatie voor zoogdier baby’s. Om deze band te bevorderen, beschikken baby’s over aangeboren gedrag om moederlijke nabijheid te zoeken. En protesteren ze als ze van hun moeders worden gescheiden. Dit communiceren baby’s naar de moeder toe door vocale uitingen (huilen) en door  middel van lichaamsbewegingen. Maar welke fysiologische mechanismen dit gedrag bij baby’s reguleert, is voor een groot deel nog niet bestudeerd. Japanse wetenschappers wilden hier verandering in brengen door het fysiologische effect van baby dragen te bestuderen.

Voor de nieuwe studie werden baby’s jonger dan zes maanden gedragen door een lopende moeder. Ook werden ze vastgehouden door een zittende moeder. Als de moeder ging lopen bleek de baby vrijwillig te stoppen met huilen en bewegen. En lieten ze een snelle daling van hun hartslag zien, in vergelijking met baby’s die werden vastgehouden terwijl de moeder zat. Op onderstaande video, gemaakt door de onderzoekers, is de fysiologische reactie van baby’s op gedragen worden duidelijk te zien:Zoals op de video te zien is, keken de wetenschappers ook naar de reactie van muizen baby’s op dragen. Ze identificeerden een opvallende gelijkwaardige reactie als bij mensen baby’s. Ook de muizen jongen bleken op te houden met bewegen en hun vocale uitingen namen sterk af net als hun hartslag. Door gebruik te maken van farmacologische en genetische interventies bij muizen jongen werden de neurale systemen, die de kalmerende reactie regelen, geïdentificeerd. Bij de muizen baby’s die de stressverlagende reactie op dragen waren verloren, bleek het instinct van hun moeders verhinderd. Ze reageerden niet meer instinctief op hun jongen om hen te redden. Dit suggereert een functionele betekenis voor de geïdentificeerde kalmerende reactie van dragen bij zoogdier baby’s.

Volgens de wetenschappers demonstreert deze studie voor de eerste keer dat het kalmerende effect van dragen bij baby’s wordt verzorgd door een gecoördineerde set van centrale, motorieke en hart regulaties. En is het een aangeboren onderdeel van de interactie tussen moeder en baby bij zoogdieren. De resultaten leveren volgens de onderzoekers het bewijs dat de huidige opvoedingsmethodes in theorie en praktijk mogelijk voor ouders en hun baby’s kunnen worden verbeterd. Er moet meer worden gekeken naar de natuurlijke behoeften van moeders en hun baby’s.

Referentie
1. G. Esposito, S. Yoshida, R. Ohnishi, Y. Tsuneoka, M. Rostagno, S. Yokota, S. Okabe, K. Kamiya, M. Hoshino, M. Shimizu, P. Venuti, T. Kikusui, T. Kato and K.O. Kuroda. 2013. Infant Calming Responses during Maternal Carrying in Humans and Mice. DOI: 10.1016/j.cub.2013.03.041.


Reacties

 1. Reacties
  1. Heerlijke reactie Nelleke ;) Ik begrijp je! Maar het is nodig om onze basis weer opnieuw te leren kennen en daarom zijn dit soort onderzoeken zeer waardevol :)

   Verwijderen
 2. Ik was geneigd om te denken dat het ook de herinnering is van het in vitro geschommeld worden, maar dat die gestoorde muizen daar niet op reageren, spreekt het tegen. Tenzij, tenzij die gestoorde moeders al prenataal alarmerende signalen uitzonden als ze bewogen.... Mijn ervaring met kinderen is dat het geheugen van voor de geboorte vaak weliswaar niet toegankelijk is voor taal, maar wel functioneert. Ik heb daar wel enkele voorbeelden van. Dat zijn voornamlijk opmerkingen van kinderen over hun geboorte, die ze niet kunnen weten, maar ook opmerkingen over een traumatische belevenis prenataal vanuit hun perspectief beschreven. Maar ja:wetenschappelijk bewijzen kan ik het niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt ook wel op een soort 'draag' reflex, welke uiteraard de basis moet hebben gevonden in de baarmoeder. De muizen jongen verloren dit reflex na genetische manipulatie weer. En dat zorgt dan weer voor een communicatiebreuk tussen moeder en haar jongen. Wat als mensen hun baby's weinig tot niet bij zich dragen, zou dit dan ook leiden tot een verminderde sociale interactie tussen moeder en haar kind?

   Verwijderen
 3. Voor velen herkenbaar denk ik. Fijn dat het nu(?) ook wetenschappelijk is bewezen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zeker voor veel (nieuwe) moeders herkenbaar denk ik :) Het is inderdaad een recent onderzoek (april 2013).

   Verwijderen

Een reactie posten