Hoeveel Woorden Hoort Jouw Baby per Uur?

Na het analyseren van diverse dagelijkse gesprekken tussen 42 ouders en hun baby’s, ontdekten onderzoekers Betty Hart en Todd Risley duidelijke verschillen tussen gezinnen. Alle ouders bleken ‘praktische gesprekken’ met hun baby’s te hebben, zoals ‘Ik pak je op’ of ‘Geef dat aan mij’. Maar sommige ouders gingen veel verder dan alleen maar dit soort korte, zakelijke gesprekken. Ze gingen een echt gesprek aan met hun baby’s. En reageerden op wat hun baby’s deden of zeiden. Deze ouders bespraken hun bedoelingen en eerdere gebeurtenissen met hun baby’s. Ook bekeken ze de mogelijkheden van een situatie, bijvoorbeeld: ‘Wat zou je nu kunnen doen met dat speeltje?’.

Het bleek allemaal op te tellen voor overduidelijke verschillende ervaringen voor de baby’s. Dat was al te zien aan de meest simpele meting; Hoeveel woorden hoorden de baby’s? Het antwoord varieerde per familie, maar er bleek een sterke samenhang tussen de sociaal-economische status van het gezin en het aantal woorden dat de baby’s per uur hoorden:

   Baby’s van ouders met hogere inkomens hoorden gemiddeld 2.100 woorden.
   Baby’s van ouders met gemiddelde inkomens hoorden gemiddeld 1.200 woorden.
   Baby’s van ouders met lagere inkomens hoorden gemiddeld 600 woorden.

Kinderen van ouders met hogere inkomens hoorden 3,5 keer zoveel woorden als kinderen uit lagere inkomens gezinnen. Bij de tijd dat de kinderen drie jaar oud waren, hadden de kinderen van hoge inkomens gezinnen 30 miljoen meer woorden gehoord dan kinderen van lage inkomens gezinnen. Volgens Hart en Risley verklaart deze ongelijkheid mogelijk het verschil in schoolprestaties later. De wetenschappers waren in staat om de meeste kinderen te volgen van babytijd tot en met hun achtste jaar. En er was een duidelijke relatie tussen de vroege gesprekken tussen ouders en hun baby’s en de latere prestaties van deze kinderen. Kinderen die zelf meer woorden hadden gehoord in hun babytijd, bleken over een grotere woordenschat te beschikken op driejarige leeftijd.

En toen de kinderen werden getest met acht jaar, presteerden ze beter op testen voor woordenschat en lezen. De verschillen tussen de schoolprestaties van de kinderen hebben volgens Riley puur te maken met de ‘extra gesprekken’ die de ouders met hun baby’s hadden gevoerd. En speelt de sociaal-economische status niet per se de doorslaggevende rol. Met andere woorden, als een kind uit een gezin met een hoger inkomen weinig uitgebreide gesprekken had meegemaakt, dan bleven zijn schoolprestaties achter. En als een kind van een gezin met een gemiddeld inkomen wel veel extra gesprekken kreeg, dan presteerde hij goed.

Natuurlijk zijn de gesprekken tussen ouders en hun baby’s niet de enige reden dat sommige kinderen beter presteren dan anderen. Maar er zijn goede redenen om te geloven dat de verbale kwaliteiten van ouders en hun kinderen niet alleen maar op een genetische aanleg zijn gebaseerd. Lees ook deze interessante blogs over de taalontwikkeling bij baby’s: http://www.denieuwebaby.nl/2012/12/praten-stimuleert-babys.html en http://www.denieuwebaby.nl/2012/08/babys-leren-taal-door-te-luisteren.html.

Of verbale vaardigheden nu erfelijk zijn of niet, we weten dat baby’s nooit woorden kunnen leren die ze nog nooit hebben gehoord. Onderzoekers Hart en Risley denken dat uitgebreide gesprekken met baby’s de basis kunnen leggen voor voortreffelijke leesvaardigheden. En dat dit kan weer leiden tot betere onderwijsmogelijkheden. Sommige ouders zien het nut van praten met hun baby’s (nog) niet in. Maar onderzoeksresultaten laten steeds vaker zien dat baby’s baat hebben bij tweerichtingsgesprekken, zelfs voordat ze kunnen praten.
Referentie
1. B. Hart and T. Risley.1995. Meaningful Differences in the Everyday Experience of Young American Children. Brookes Publishing Company.


Reacties

  1. Het is zeker belangrijk om veel te praten met de baby, ook wanneer zij nog niet kunnen praten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat denk ik ook. Nu moet ik zeggen dat ik het ook automatisch ging doen, hele verhalen hebben mijn baby's aan moeten horen ;)

      Verwijderen

Een reactie posten